Ninsoarea de joi noaptea a dat România peste cap: drumuri blocate, şcoli închise, trafic îngreunat

6 februarie 2020 20:23   Național
Ultima actualizare:

România s-a trezit joi sub zăpadă. A nins într-o noapte cât pentru toată iarna. Bucuria însă a fost doar pentru cei mici. Cine a plecat dis-de-dimineaţă la muncă a avut belele mari. Drumurile s-au blocat, autostrăzile s-au închis, trenurile au întârziat, iar în Capitală, oamenii au luat-o pe jos pentru că tramvaiele n-au mai circulat ore bune.

”Mai stau, nu vreau acasă, vreau să mă mai joc în zăpadă”. Andra se încruntă, dar nu are ce face. Se chinuie de zeci de minute să-şi deturneze fetiţa spre casă din Parcul Tei din Bucureşti, dar în zadar. Nimic nu se compară cu bucuria unui copil când a dat de zăpadă. Stratul de omăt este destul de generos ca să facă bulgări şi oameni de zăpadă. Bucuria lor este contagioasă. 

”Ce poţi să faci, ce poţi să zici când vezi cum se joacă şi cum se tăvălesc în zăpadă? Oricâtă treabă ai avea când vezi zăpadă te transformi automat în copil”, spune Andra, în timp ce se bate cu zăpadă cu fetiţa ei Rebeca, de 8 ani.

Câţiva metri mai încolo, pe o alee a Parcului Tei, micuţii Ştefan şi Mihnea, deşi nu au împlinit încă 2 ani, chiuie de bucurie în timp ce sunt traşi cu sania. Cele mai căutate locuri sunt cele unde s-au strâns mormane de zăpadă. „Ura!!! A venit în sfârşit iarna”, strigă micuţii.

Nu acelaşi lucru au spus şi miile de bucureşteni care au plecat la primele ore ale dimineţii la lucru. Ninsoarea şi vântul de  miercuri noapte au dus la foarte multe probleme pentru trafic, dar şi pentru siguranţa cetăţenilor.

Copaci căzuţi, semafoare defecte, stâlpi smulşi. Pe mai multe străzi, traficul a fost extrem de greoi, iar mai multe tramvaie au rămas blocate pe şine. Aşa că pasagerii au fost nevoiţi să circule pe jos ca să ajungă totuşi la serviciu. ISU a fost nevoit să realizeze peste 100 de intervenţii. 

Şi pentru cei care fac naveta spre Bucureşti au fost o dimineaţă de coşmar. Zăpada şi viscolul au creat probleme şi în traficul feroviar. Cea mai mare întârziere a avut-o trenul Arad  - Bucureşti - 390 de minute, iar un tren care venea de la Vatra Dornei a avut întârziere de 160 de minute. Pe Magistrala 300 Predeal - Braşov, la ieşirea din staţia CF Timişu de Sus (în judeţul Braşov), un pantograf s-a defectat. Din acest motiv, traficul feroviar a fost întrerupt zeci de minute. Circulaţia multor trenuri a fost afectată şi din cauza copacilor doborâţi de viscol.

 În judeţul Constanţa, din cauza vântului puternic, toate porturile şi-au suspendat activitatea. Cursurile au fost suspendate integral, joi, în şcolile şi grădiniţele din judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea.

Gravidă în şapte luni, preluată de şenilată

Vremea rea a blocat mai multe drumuri în judeţul Constanţa. Aşa că a fost nevoie de o şenilată pentru a aduce din localitatea Esechioi o femeie însărcinată în 7 luni. Vremea rea a blocat accesul autoturismelor în acea zonă. Însoţită de doi paramedici cu experienţă în astfel de operaţiuni de salvare, şenilata a plecat din localitatea Băneasa către Esechioi, judeţul Constanţa. Între cele două localităţi sunt 36 de kilometri. După aproape 2 ore, pacienta a fost preluată de salvatori şi dusă la UPU Băneasa. Tânăra însărcinată are 17 ani şi este la a doua naştere. Joi la prânz, drumarii încă acţionau în mai multe zone ale judeţului pentru a scoate din zăpadă autoturismele blocate.

Copii aflaţi în tabără  de schi, «sechestraţi» în hotel

35 de copii aflaţi într-o tabără de schi la Sinaia au rămas sechestraţi de vremea rea într-un hotel aflat la Cota 1400 din Sinaia. Unitatea de cazare nu are curent din cauza viscolului care a rupt cablurile electrice.

Cei 35 de copii cu vârstele cuprinse între şase şi 12 ani, dar şi cinci adulţi vor fi coborâţi de la Cota 1400 cu o autospecială de intervenţie a pompierilor. Copiii nu mai pot rămâne în hotelul în care au fost cazaţi pentru că unitatea nu le mai poate asigura confortul necesar. Cablurile electrice au fost distruse de brazii doborâţi de vânt, astfel că în hotel nu mai este curent electric şi nici căldură. În ajutorul copiilor intervin pompierii. Pentru a ajunge la hotel, pompierii împreună cu pădurarii, serviciul voluntar al localităţii şi serviciul Salvamont au luptat pentru degajarea a 30 de copaci căzuţi pe drum.

Situaţie similară şi în Caraş-Severin: 70 de turişti, între care şi 15 copii cu autism şi părinţii acestora, aflaţi într-o tabără de terapie, au rămas blocaţi pe Muntele Mic, drumul fiind închis din cauza viscolului.

Locuinţe fără curent, zeci de persoane blocate în  maşini

Aproape 39.000 de familii au rămas fără curent electric în 70 de localităţi din judeţul Brăila din cauza viscolului puternic. De asemenea, mai multe maşini cu zeci de oameni au rămas blocate în trafic, drumurile judeţene şi naţionale fiind închise de miercuri seară. Pentru deblocarea acestora au venit echipe şi utilaje ale SDN Brăila şi ISU Brăila. Pe DJ 203 între localităţile Făurei şi Ulmu, echipaje din cadrul ISU şi SVSU Ulmu, au acţionat pentru deblocarea unui microbuz cu 12 persoane care au fost preluate şi cazate în siguranţă în comuna Ulmu. Pe DE 584, între localităţile Însurăţei şi Bărăganul sunt blocate/derapate în trafic 11 tir-uri, 10 autoturisme şi o autocisternă, totalizând 30 persoane. 

Mai multe