Noua lege a pensiilor ne condamnă la sărăcie! Uite ce salariu ar trebui ai ca să primești o pensie decentă

7 septembrie 2018 11:33   Național
Ultima actualizare:

Noua lege a pensiilor se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, iar sindicatele din domeniu nu sunt mulțumite de cuprinsul ei. Spun că angajații vor avea de pierdut când vor ieși la pensie, dacă va intra în vigoare în acestă formă.

Dacă angajatorul nu plăteşte o perioadă contribuţia la pensie, salariatului nu i se iau în calcul lunile respective la stabilirea dreptului de pensie.

Asta a declarat, ieri, Bogdan Hossu,  liderul Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, într-o conferință de presă.

Acesta a mai spus că proiectul legii pensiilor mai are o hibă și anume faptul că cei care nu câștigă peste 4.600 de lei lunar vor primi la bătrânețe pensia minimă, care, în prezent, este de 640 de lei.

„Practic, conform proiectului de lege, la timpul minim de contribuţie de 15 ani se prevede pensia minimă 45% din salariul minim pe economie. Se poate ajunge, pentru fiecare an muncit în plus, la 75% din salariul minim pe economie. Asta înseamnă că unui salariat care a muncit 30 de ani, la o valoare medie, i se garantează prin lege o valoare de 60% din salariul minim pe economie, ca pensie minimă. Rezultă că ai nevoie de cel puţin un salariu de 4.600 de lei la 30 de ani munciţi, ca să poţi să iei  pensia minimă. Dacă o corelezi cu distribuţia salarială care există la REVISAL, adică într-o instituţie publică, la ITM, în programul de evidenţiere a salariilor, în momentul respectiv constaţi că, pe viitor, cam 65% din salariaţi vor lua pensia minimă. Deci, indiferent că ai salariul de 2.000 de lei sau 4.600 de lei vei lua pensia minimă, care înseamnă 60% din salariul minim pe economie”, a subliniat Bogdan Hossu, citat de bugetul.ro.

Propunerile sindicaliștilor

Ca să nu existe o asemenea situație în care, practic, viitori pensionari sunt condamnați la sărăcie, acesta a propus fie recalcularea unei pensii minime în funcţie de minimul de ani munciţi, fie stabilirea ajutorului social ca bază de plecare, la care să se adauge valoarea pensiei rezultate conform formulei prevăzută de lege.

Acest lucru va  permite ca întotdeauna o persoană activă, care are o vechime mare, să aibă o pensie mai mare decât cel ce nu a muncit şi primeşte ajutorul social de supravieţuire.

S-a cerut sprijin din partea premierului

Toate confederaţiile sindicale reprezentative i-au trimis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care i s-a cerut convocarea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pentru a fi dezbătute problemele găsite în actul normativ.

Noua lege a pensiilor se află în dezbatere publică, după care va lua calea Parlamentului.

Dacă va trece de votul aleșilor și va fi promulgată de președintele statului, legea s-ar putea plica începând din anul 2021.                     

Mai multe