Noua listă a țărilor din zona cu risc epidemiologic. Marea Britanie rămâne în zona roșie

2 iulie 2021 9:32   Național
Ultima actualizare:

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a publicat noua listă a statelor considerate cu risc epidemiologic iar Marea Britanie rămâne în zona roșie.

Lista țărilor cu risc epidemiologic. Când intră în vigoare restricțiile

  • În cazul în care, prin inlcuderea unor ţări într-o listă de risc se impun restricţii, acestea intră în vigoare la 24 de ore de la publicarea în Monitorul Oficial.
  • În cazul în care statele intră pe lista verde, sau de pe lista roşie pe cea galbenă, măsurile intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.
  • Încadrarea din zona roşie în zona verde sau galbenă, precum şi încadrarea din zona galbenă din zona verde, intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care este aprobată lista ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic.

Criterii de stabilire și clasificări

Criteriul pe baza căruia se stabilește încadrarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori.

Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel:

  • Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;
  • Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3;
  • Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3

Pentru persoanele din afara Uniunii Europene, este obligatorie carantina de 14 zile.

Mai multe