Noul buletin va arăta ca un permis auto!
De la 1 iulie vom avea noi cărţi de idenitate care vor respecta modelul european. Mai mult, cine doreşte, va putea opta pentru cărţi de identitate electronice. Iată care care vor fi schimbările ce ne aşteaptă din vară.
Potrivit specialiştilor din cadrul Ministerului de Interne, citaţi de adevărul.ro, implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice. Atât cartea de identitate, cât şi cea electronică vor avea dimensiunile de 85,6x54,0 mm (format ID-1 - adică aproximativ cât un permis de conducere), informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso.
Cetăţenia şi semnătura, pe buletinul normal
„Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat cu laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu", au explicat pentru adevărul.ro specialiştii de la Interne. Datele cu caracter personal vizibile sunt:
- numele şi prenumele titularului; x sexul; x cetăţenia titularului; x data şi locul naşterii titularului; x semnătura olografă a titularului; x imaginea facială a titularului; x C.N.P.; x adresa de domiciliu a titularului.
Cartea de identitate electronică, de tip smart card
Cartea de identitate electronică va fi de tip smart card. Aici se înscriu, în plus, date în format electronic. Ea va avea un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete", au precizat specialişti de la Biroul de Evidenţă al MAI. Amprentele se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor. În cazul cărţii electronice de identitate/rezidenţă, de tip smart card, aceasta conţine, suplimentar, date în format electronic, astfel:
- datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; x prenumele părinţilor titularului; x certificate digitale; x date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Noile cărţi de identitate vor fi de mărimea unui permis auto şi vor avea dimensiunile de 85,6x54,0 mm (format ID-1). Ele vor intra în vigoare din 1 iulie.
Un grup de 46 de Organizații non-guvernamentale au semnat o petiție prin care contestă introducerea buletinului electronic.
Reprezentanții acestora spun că există mai multe îngrijorări în ceea ce privește noul act de identitate electronic. El are un cip care conține niște date foarte personale. Acestea, fiind pe o cartelă care e plimbată oriunde merge posesorul, se pot pierde. Dacă ajung pe mâna cuiva rău intenționat, posesorul de drept îşi poate pierde identitatea.
Buletinele, foarte greu de copiat
Specialiștii din MAI au declarat pentru Yahoo! News, citat de adevarul.ro că respectivele cărți electronice au mai multe elemente de securizare și sunt foarte greu de copiat. Aceştia mai adaugă că după personalizarea cărții electronice de identitate și trimiterea către autoritatea care trebuie să o elibereze, „toate datele stocate în bazele de date de producție vor fi șterse prin procedură automată". Până acum, acest sistem a fost adoptat în 12 state ale Uniunii Europene.
Tehnologia existentă este depăşită
Reprezentanţii Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor spun că documentul electronic este mai sigur decât cel clasic. Pentru producerea actualei cărţi de identitate se utilizează tehnologia existentă la nivelul anului 1997, care este depăşită din perspectiva posibilităţilor de contrafacere a documentului prin mijloace tehnice."Prin introducerea unor noi cărţi de identitate se asigură un grad de siguranţă mai crescut al documentelor", a declarat Laura Cusa, şefa Serviciului Juridic de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de date.