Nu ai primit cardul de sănătate? Uite ce să faci!

5 martie 2015 21:33   Național
Ultima actualizare:

Cei care nu au primit cardul naţional de sănătate pe motiv că nu au fost acasă când a venit poştaşul, îl vor lua de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi au la dispoziţie două variante: fie iau documentul personal, fie desemnează o altă persoană. Şi solicitările de ridicare a actului sunt variate: acestea pot fi trimise prin poştă, depuse personal la sediile CASMB sau expediate online.

Cererile de ridicare a cardului de sănătate se găsesc pe siteul www.casmb.ro şi pot fi depuse personal, trimise prin poştă sau accesând o aplicaţie informatică pe care o găseşti pe site-ul CASMB. 

Casele de Asigurări de Sănătate eliberează cardurile oricând în perioada lor de valabilitate, pe baza unei cereri scrise a asiguraţilor. Persoanele din Bucureşti pot intra în posesia lor fie prezentându-se direct la unul dintre sediile CASMB (după ce au depus o solicitare de eliberare), fie pot desemna o altă persoană. 

Trimiţi cererea online? Uite cum procedezi!

  • Pasul 1: Accesează site-ul www.casmb.ro. Pe pagina care ţi se deschide vei găsi, în partea stângă, la secţiunea „Informaţii pentru Asiguraţi” subsecţiunea „Cerere Eliberare Card Naţional de Sănătate”. Trebuie să dai click pe această subsecţiune. 
  • Pasul 2: Verifică existenţa cardului în retururile aduse de poştaş la CASMB. Pentru asta, trebuie să introduci în caseta existentă codul numeric personal şi un cod de securitate care este afişat pe ecran. Apoi, apasă butonul „Verifică”. 
  • Pasul 3: Ţi se va deschide o nouă pagină web. Aici, vei vedea dacă documentul tău a fost recepţionat la CASMB, dacă a fost deja expediat spre eliberare sau dacă a fost deja eliberat.
  • În cazul în care cardul naţional de sănătate se află în posesia CASMB, ca să-l ridici, trebuie să completezi cererea de eliberare. Aici, va trebui să treci codul numeric personal, numele tău, adresa de e-mail la care vei primi un formular al cererii şi un număr de telefon la care vei primi un SMS în vederea prezentării pentru eliberare. Apoi, apasă butonul „Trimite Cererea”.
  • Pasul 4: Imprimă şi semnează documentul pe care îl primeşti automat prin e-mail;
  • Pasul 5: Aşteaptă un SMS de confirmare prvind ridicarea cardului;
  • Pasul 6: După primirea SMS-ului de confirmare, trebuie să te prezinţi cu cererea la sediul CASMB din strada Vasile Lascăr, nr 27, Bucureşti. 

Trimiţi solicitarea prin poştă sau o depui personal

Mai poţi intra în posesia cardului de sănătate şi dacă depui o solicitare pe care o găseşti pe siteul http://www.cnas.ro/casmb/media/pageFiles/Solicitare%20ridicare%20card%20.... La aceasta, după ce o completezi şi o printezi, trebuie să anexezi o copie după actul de identitate. Apoi, o trimiţi prin poştă la oricare dintre sediile CASMB sau o depui direct la oricare dintre registraturile CASMB situate în: Str. Sergent Matei N. Dumitru, nr. 1-3, sector 2, Str. Gheorghe Titeica, nr. 142, sector 2, Bd. Dinicu Golescu, nr.38, sector 1. Programul de lucru e: luni, marţi, miercuri: 8.30-14.30, Joi: 12-18, vineri nu se lucrează cu publicul. Apoi, vei fi contactat de CASMB ca să ţi se comunice data la care poţi veni să-ţi ridici cardul. 

Actul se ridică personal 

După ce ai trimis solicitarea, vei primi un SMS din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, de la numărul 1879. Apoi, va trebui să te prezinţi personal la sediul din strada Vasile Lascăr, nr 27, sector 2, Bucureşti, ca să ridici cardul. Programul cu publicul este: luni, marţi, miercuri: 9-16, joi: 12-18, vineri: 9-13

Documentul poate fi luat de o persoană împuternicită

Dacă nu poţi veni personal să ridici cardul de sănătate, el poate fi ridicat de o altă persoană. Acest lucru se poate face numai pe baza unei declaraţii de împuternicit, la care se va ataşa o fotocopie după actul de identitate al persoanei împuternicite şi al titularului cardului.  

Mai multe