"Nu băgaţi mâna în buzunarul ospătarilor!"

2 aprilie 2015 21:40   Național
Ultima actualizare:

Nici un ban ”la negru”! Asta pare să fie deviza celor de la Fisc, care vor ca toţi leuţii încasaţi de angajaţii localurilor să fie la vedere, trecuţi în acte şi impozitaţi. Chiar şi bacşişurile!

Fiscul a intrat tare în patroni. De o lună încoace inspectorii antifraudă fac prăpăd. Cine nu a eliberat bon fiscal sau a avut în casa de marcat mai mulţi bani decât a putut dovedi cu acte şi-a luat adio de afacere pentru o lună.

Şi asta nu este tot! Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a anunţat că are de gând să ţină sub strictă observaţie şi bacşişurile lăsate de clienţi. 

”Nu inventăm noi roata... Suma va fi inclusă pe bonul fiscal, fiscalizată separat pe casa de marcat, iar această sumă va fi impozitată doar cu impozitul pe venit, nu va constitui şi o bază de calcul al contribuţiilor. Şi sperăm să scoatem la vedere toate aceste sume. În 2014, ANAF a identificat venituri suplimentare de 5 miliarde de euro”, a precizat şeful Fiscului. 

O palmă grea pentru patroni, care văd măsura ca pe o mare problemă.

”Dacă omul a fost servit bine şi s-a simţit bine îi lasă ospătarului 2-3 lei. La finalul zilei se strâng între 80 şi 100 de lei şi îşi mai rotunjesc şi ei veniturile. Salariul ospătarilor nu este mare. Eu îi plătesc cu 1.200 de lei, dar alţii nu le dau mai mult de 800-1.000 de lei pe lună. Dacă le mai bagă şi statul mâna în buzunar, va fi greu. Impozitarea bacşişului este o mare porcărie. În plus, nici clienţilor nu le va conveni să li se impună ce bacşiş să lase. Fiecare lasă cât vrea şi dacă vrea”, este de părere Cerasela Dragomir, 47 de ani, patronul Terasei ”Aurora”, din staţiunea Cap Aurora.

Surse din cadrul ANAF au declarat, pentru Click!, că, din momentul în care va fi fiscalizat bacşişul, banii vor ajunge la angajaţi nu la sfârşitul zilei, ci la final de lună. Asta, după ce se deduc cheltuielile şi se plăteşte impozitul. Suma rămasă se va împărţi între salariaţi. Din fericire, deocamdată există doar intenţia de a impozita bacşişurile, nu şi un proiect de lege în acest sens.

Bacșișul, trecut pe nota de plată în străinătate

Unele țări au reglementat problema banilor dați în plus față de prețul consumației, adaugându-se la nota de plată o sumă fixă. În Franța se trece pe bon o taxă de servire de 15%. La fel și în Islanda, Marea Britanie şi Elveţia. Și în Italia există localuri unde bacșișul este obligatoriu și e trecut pe chitanță. Acesta este de 10%. În SUA nu ești obligat să lași nimic, dar trebuie menționat. Pe nota de plată există o rubrică pe care clientul o completează cu suma pe care o dă ospătarului. Australienii nu obișnuiesc să lase bacșiș, iar în China este interzis.

Mai multe