Nu ne vor în Schengen! Nemţii către români: «Faceţi numai dezastre!»

3 martie 2013 15:52   Național
Ultima actualizare:

Suntem de pomină în lumea-ntreagă. La rele! Cele mai recente critici la adresa românilor vin din Germania, ţară care a decis să se opună cu toate forţele aderării ­României la spaţiul  Schengen.

Ministrul federal de interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Asta înseamnă că românii nu vor scăpa prea curând de controalele la frontiere atunci când circulă între statele membre. "Extinderea spaţiului Schengen va fi acceptată de către cetăţenii noştri numai în condiţiile în care sunt asigurate premisele de bază. În momentul de faţă nu este cazul", a declarat ministrul german într-un interviu pentru "Spiegel". Afirmaţiile vin la scurt timp după ce primarul unui oraş din Germania a lansat câteva atacuri dure la adresa imigranţilor români.

„Fac numai ravagii. Comit crime, merg la furat, iar costurile cu măsurile de securitate ajung la 15 milioane de lire sterline anual. Un adevărat dezastru", a afirmat primarul oraşului Duisburg, Soeren Link.

Pentru că poziţia acestuia faţă de români s-a bucurat de susţinere din partea cetăţenilor nemţi, autorităţile din Germania au decis să ia măsuri aprige împotriva aşa-zisei imigraţii a sărăciei. „Cei care vin să încaseze beneficiile sociale vor fi împiedicaţi să facă asta cu măsuri eficiente. O posibilitate ar fi retricţionarea dreptului de revenire pentru aceia pe care care i-am trimis înapoi în ţară", a explicat ministrul de interne de la Berlin.

România şi-a îndeplinit toate obligaţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi trebuie să-şi exprime clar aşteptarea legitimă de a fi acceptată, a declarat, la Antena 3, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean. "A venit un moment în care - ştiţi cum spune românul - trebuie să rupem pisica. Trebuie să spunem foarte clar: dacă noi, România, ne-am făcut datoria, ne-am îndeplinit obligaţiile, atunci avem o aşteptare legitimă, europeană, să fim respectaţi şi o decizie pozitivă să fie adoptată", a spus Corlăţean.

Mai multe