Nu plăteşti dările la stat? Pierzi ajutorul social!
Persoanele care nu şi-au achitat taxele şi impozitele până la data de 31 martie nu vor mai avea dreptul la ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei sau indemnizaţie pentru creşterea copilului, potrivit avocatnet.ro. Suspendarea plăţilor ar trebui realizată din această lună. Uite ce trebuie să faci pentru a evita o astfel de situaţie!
Legea nr. 166/2012, care a intrat în vigoare în luna octombrie a anului 2012, reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială şi, în acelaşi timp, stabileşte termenul până la care pot fi achitate taxele şi impozitele pentru cei care primesc ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei sau indemnizaţie pentru creşterea copilului.
Concret, pentru a-şi putea menţine drepturile la ajutoarele de la stat, beneficiarii trebuie să-şi achite taxele şi impozitele pentru bunurile pe care le deţin în proprietate până la data de 31 martie a fiecărui an.
În cazul în care nu şi-au plătit dările pe anul anterior până la această dată, dreptul lor la ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei sau indemnizaţie pentru creşterea copilului se suspendă pe o perioadă de 5 luni, începând cu drepturile aferente lunii aprilie. Suspendarea dreptului de ajutor social se face prin dispoziţie scrisă a primarului începând cu luna aprilie a fiecărui an şi se comunică titularului în termen de 15 zile de la data emiterii acesteia, se arată în normele de aplicare a legii.
Achiţi dările în 5 luni, primeşti ajutoarele înapoi
Având în vedere că ajutoarele sociale aferente lunii aprilie se plătesc în luna mai, cei care nu şi-au achitat taxele şi impozitele nu vor mai avea dreptul la ele începând cu luna în curs. În acest sens, primarii din întreaga ţară au trimis de câteva săptămâni listele cu restanţieri la Ministerul Muncii.
Pe de altă parte, dacă beneficiarii îşi achită obligaţiile legale faţă de bugetul local în timpul celor 5 luni de suspendare, plata dreptului se reia începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării. În schimb, dacă în cursul acestor 5 luni nu sunt achitate datoriile, dreptul la ajutor încetează. Atenţie! Persoanele singure care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau a mai multor copii nu sunt obligate să achite taxele şi impozitele, menţinându-şi, chiar dacă nu plătesc, drepturile la ajutor social.
De anul acesta ajutoarele sociale au crescut
Nivelul lunar al venitului minim garantat a fost majorat, începând cu 1 ianuarie 2014, de la 135,5 lei (valoarea stabilită la 1 iulie 2013) la 141,5 lei pentru o persoană singură. Procentual vorbind, aceasta înseamnă o creştere de 4,4%. Totodată, venitul minim garantat a crescut şi în cazul familiilor astfel:
- 255 lei pentru familii formate din două persoane;
- 357 lei pentru familii formate din trei persoane;- 443,5 pentru familii formate din patru persoane; - 527 lei pentru familii formate din cinci persoane.
Pentru a beneficia de ajutor social este nevoie să completezi o declaraţie pe propria răspundere, la care să anexezi acte doveditoare privind componenţa şi veniturile familiei: acte de indentitate, certificat de căsătorie şi/sau de deces (unde este cazul), act doveditor privind proprietatea, certificat de rol fiscal, certificat de venituri eliberat de către Administraţia Financiară, adeverinţă de la Registrul Agricol, adeverinţă de elev în care se specifică dacă beneficiază de alocaţie de stat şi bursă, cu evidenţierea sumei, declaraţie notarială - în cazul în care copiii nu urmează o formă de învăţământ, talon alocaţie de stat pentru copii, talon şomaj, talon decizie de pensie sau adeverinţă de salariu.
Persoanele inapte de muncă vor prezenta şi o adeverinţă de la medicul de familie în care să se precizeze acest lucru. Cei care sunt apţi de muncă şi nu au serviciu sunt obligaţi să prezinte lunar o adeverinţă de la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din care să reiasă că sunt în evidenţă pentru încadrarea în muncă şi că nu au refuzat nejustificat un loc de muncă sau participarea la un program de pregătire profesională.