Nu scăpăm de furtuni toată săptămâna
"Astfel de fenomene sunt normale pentru sfârşitul lunii iunie - începutul lunii iulie. În luna iulie este oricum o vreme instabilă: sunt intervale în care e caniculă şi intervale cu ploi cu caracter torenţial. Dacă nu am avut parte de astfel de vreme în ultimii doi-trei ani, asta nu înseamnă că nu este normal", mai spun specialiştii. Ei explică şi cum se formează aceste furtuni. Furtunile sunt provocate de o masă de aer instabilă, care permite dezvoltarea unor nori cu extindere mare pe verticală (aproximativ 12.000 de metri), cunoscuţi şi sub numele de "cumulonimbus".
Formaţiunile noroase de acest tip pot să apară în special după-amiaza.
"Aceşti nori pot determina averse, descărcări electrice şi grindină şi apar după ce se atinge temperatura mare - după orele amiezii. Masa aceasta de aer e instabilă şi fie umezeala crescută, temperatura ridicată, sau modificarea intensităţii vântului, pot duce la formarea acestor nori", au explicat meteorologii, citaţi de "Adevărul".
Aceşti nori nu au o răspândire foarte mare pe orizontală şi pot afecta numai porţiuni de câţiva kilometri. "În jumătate de judeţ poate să fie soare şi frumos şi la 10-20 de kilometri să fie un astfel de nor, să plouă 30 de minute, după care să iasă soarele. Acest nor poate să lase ploaie torenţială, grindină sau vânt mai intens, dar pentru o perioadă scurtă de timp", spun reprezentanţi ANM.
Zilele următoare vor fi marcate, în continuare, de furtuni şi de vijelii, avertizează meteorologii. România nu va scăpa de coduri galbene sau portocalii, iar fenomenele meteorologice extreme cu care s-a confruntat ţara în ultima vreme vor continua până la începutul săptămânii viitoare.
"Sunt condiţii să plouă în fiecare zi, în toată ţara. Spre sfârşitul săptămânii, zonele din vest vor fi mai mult afectate", ne-a informat meteorologul Meda Georgescu, de la ANM. Însă, vara nu se dă bătută: temperaturile urcă uşor de la o zi la alta, la 30-31 de grade, în aproape toată ţara, iar nopţile ajung la valori tropicale, peste 20 de grade.
A fost un weekend incredibil: soare, 30 de grade şi, dintr-o dată, nori negri au adus ploi torenţiale, rafale de vânt şi grindină. Câteva zeci de minute, străzile au fost inundate, arbori şi stâlpi au fost frânţi şi puşi la pământ.
În Capitală, o ţeavă de gaze s-a fisurat, iar mai multe acoperişuri au fost smulse de vântul care a avut rafale de până la 70 km/h.
Traficul a fost un coşmar în intersecţiile unde canalizarea nu a putut prelua puhoaiele de apă. Douăzeci de pomi au căzut peste maşinile parcate şi au provocat pagube însemnate.
Vremea va continua să fie instabilă în această săptămână, informează ANM. "Sunt condiţii să plouă în fiecare zi, în toată ţara. Spre sfârşitul săptămânii, zonele din vest vor fi mai mult afectate", ne-a informat meteorologul Meda Georgescu, de la ANM. Însă, vara nu se dă bătută: temperaturile urcă uşor de la o zi la alta, la 30-31 de grade, în aproape toată ţara, iar nopţile ajung la valori tropicale, peste 20 de grade. (M.Dohi)