Nu te infectezi dacă treci pe lângă cineva pe stradă. Cât trebuie să petreci alături de un bolnav ca să iei virusul

1 aprilie 2020 14:25   Național
Ultima actualizare:

Virusul COVID-19 se ia ușor, dar în anumite situații. Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș, din Timișora, a explicat faptul că nu te infectezi dacă treci pe lângă cineva pe stradă și că trebuie să petreci o bucată de timp alături de un bolnav ca să te contaminezi.

Coronavirusul este extrem de contagios și îl putem contacta ușor de pe suprafețe contaminate. Deschidem o ușă a unei instituții publice, punem mâna pe pompă ca să alimentăm mașina, apăsăm butonul de la lift.

Lucruri uzuale, care acum sunt periculoase. Chiar și cu mănuși ne putem infecta dacă ducem mâna la gură, la nas, ochi sau ne scărpinăm, spre exemplu, pe față, fără să ne fi dezinfectat înainte.

Dacă cineva a strănutat sau a tușit în preajma noastră, la o distanță mai mică de doi metri, este la fel periculos.

Dacă stăm mai multe 15 minute în compania unei persoane ne putem infecta

Însă, nu e cazul să ne panicăm dacă trecem pe lângă o persoană pe stradă.

”Virusul are o contagiozitate foarte mare: adică se poate contamina un număr mare de persoane care intră în contact cu o persoană cu COVID-19. Din acest motiv, este estenţial să evităm contactul cu diverse persoane în această perioadă. Dar dacă treceți pe lângă cineva pe stradă nu vă infectați. Trebuie să stați față în față, la o distanță mai mică de doi metri și să aveți conctat mai mare de 15 minute. Dar, purtați mască! Sper să înceapă să fie disponibile pentru toată lumea cât mai repede. Trebuie să ştiţi că masca nu vă protejează foarte mult împotriva contaminării cu COVID-19, ci mai degrabă împiedică transmiterea de la persoanele ce poartă mască la celelalte, care nu poartă, dar este foarte important şi acest lucru pentru că nu ştim care suntem contaminaţi şi care nu. Și dacă bate vântul, se ridică parful în atmosferă. Acest praf poate fi contaminat cu virusuri și se știe că există un număr destul de mare de particule virale pe sol care pot fi inhalate de către oameni. De aceea este bine să eviți ieșirile la plimbare, fără o țintă exactă, adică să mergi la serviciu sau pentru o aprovizionare scurtă în jurul casei”, a explicat la Digi 24 medicul Virgil Musta, de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, unde regăsim cea mai mare rată de vindecări din țară.

Ce facem când ajungem acasă să nu infectăm casa 

Dacă nu avem măști chirurgicale, acesta ne recomandă să punem în faţa gurii şi a nasului un şal, fular, guler de schi, baticuri sau ne confecționăm singuri o mască din material ce poate fi spălat/fiert și apoi călcat.

Totodată, Musta ne sfătuiește să aerisim încăperile cât mai des, ambalajele să le desfacem cu mânuși, iar atunci când ajungem acasă să aerisim hainele câteva ore sau să le fierbem.

Asta pentru că virusul poate rezista pe haine de la patru ore până la câteva zile. Este foarte necesar să dezinfectăm cu clor talpa pantofilor și să-i lăsăm la ușă, ne spălăm pe mâini, ne scoatem hainele apoi ne spălăm din nou pe mâini.

Virgil Musta este de părere că epidemia de coronavirus va scădea când 60% din populația țării va fi imunizată.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/adrian-streinu-cercel-avertizeaza-sa-stam-casa-10-saptamani-ca-sa-reducem-riscul-de

https://www.click.ro/news/national/cum-se-protejeaza-raed-arafat-de-coronavirus-virusul-nu-se-ia-de-pe-haine

https://www.click.ro/news/national/primele-simptome-daca-te-ai-imbolnavit-de-coronavirus-uite-cum-te-simti

Mai multe