Nu-ţi abandona copilul în faţa televizorului!

21 aprilie 2012 15:22   Național
Ultima actualizare:

Un copil devine victima calculatorului sau a televizorului dacă părintele nu se ocupă suficient de el.

Aceasta este cruda realitate. Cât timp maxim e indicat să petreacă în faţa ecranelor, dar şi cum îl poţi face să se dezlipească de ele aflăm de la psihologul Click!, Mihaela Vintilă.

Actuala generaţie de copii e mult mai precoce şi mai atrasă de tehnologie decât au putut fi părinţii lor.

Ştiu să mânuiască telecomanda înainte de a putea să meargă în picioare, iar pe internet navighează chiar şi de la 3 ani. Pericolul nu este că pot, ci că le place.

De multe ori, părinţii zic „merci" şi profită de ocazie pentru a-şi vedea de treburi. Dar comoditatea sau lipsa lor de atenţie îi costă scump pe copii.

Ei pot foarte uşor căpăta dependenţă faţă de televizor sau de calculator.

Potrivit psihologului Mihaela Vintilă, un copil de 3-4 ani nu trebuie să stea mai mult de o jumătate de oră pe zi în faţa ecranului, un copil de 5-10 ani nu mai mult de o oră şi jumătate, iar un adolescent nu mai mult de trei ore.

„Dacă un copil sub 5 ani e abandonat în faţa televizorului, riscă să-şi strice ochii, să aibă insomnii, carenţe de vitamine din cauza iradierii, dar îi crează şi nervozitate.

Cu timpul, plăcerea de a urmări desene animate se transformă în dependenţă", spune psihologul.

Iată câteva metode de a-l smulge pe cel mic din faţa ecranelor

Copilul cu vârstă sub 6-7 ani poate fi „păcălit" mai uşor - îi ascunzi telecomanda, scoţi aparatul din priză şi-i spui că s-a stricat etc.

Reorientează-l spre alte activităţi. Cumpără-i un joc educativ, petrece mai mult timp cu el, jucaţi-vă împreună!

Mai ales acum, primăvara - vara, ideale sunt jocurile în aer liber. Pentru a-l dezlipi de pe canapea şi atrage afară, orientează-l spre activităţi sportive.

Cumpără-i o minge, o bicicletă, o trotinetă sau role. De asemenea, e bine să-şi facă tovarăşi de joacă în parc, cărora să le simtă lipsa şi să-şi dorească să-i revadă.

Citeşte-i o poveste, seara, sau obişnuieşte-l pe el să citească puţin înainte de culcare.

Adolescenţii care au calculator în cameră sunt cei mai predispuşi la dependenţă.

Părinţii trebuie să îi verifice des şi, în plus, să le dea tot felul de sarcini care să le ocupe timpul: diverse munci în casă, să plătească facturi, să facă mici cumpărături...

Dar e foarte important să le verifici şi temele.

Mai multe