Nu vă vine să credeți ce aducem din alte țări! Topul produselor importate de România, în prima jumătate a anului
România este dependentă de importul de alimente din Italia, Spania, Franța și Germnaia. Potrivit Ministerul Agriculturii, aduce, din afară 70% din ce consumăm. Iată topul produselor importate de țara noastră, în prima jumătate a anului.
România importă o mare parte din alimentele de bază. Carnea de porc, brânza, produsele congelate de patiserie, hrana pentru animale și porumb sunt în topul alimentelor aduse din străinătate.
Numai în prima jumătate a anului, importurile de produse agroalimentare au urcat la aproape 5 miliarde de euro. Cu peste jumătate de miliard de euro în plus, faţă de perioada similară a anului trecut, arată statisticile oficiale.
Potrivit Ministerului Agriculturii, pe primul loc în topul celor mai importate alimente, se află porumbul (252 milioane euro), urmat de carnea de porc (246 milioane euro), brânză și caș, cafea, ciocolată și produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi (199 milioane euro).
Am importat alte preparate alimentare în valoare de 184,9 milioane euro și hrană pentru animale de 192,2 milioane euro.
Ministerul Agriculturii: ”Am ajuns să importăm 70% din ceea ce consumăm”
”Dacă nu am fi avut seceta pedologică în toată regiunea de sud est, balanța comercială se echilibra cât de cât pentru că România este cunoscută că exportator de materie primă. Am ajuns să importăm 70% din ceea ce consumăm”, a precizat Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Datele oficiale arată că anul trecut importurile au fost de 8,9 miliarde de euro, iar exporturile au atins 6,9 miliarde de euro.
Citește și:
Trăim din importuri! România aduce din străinătate de șase ori mai multe legume decât importă