Numele vehiculate pentru prezidențialele din primăvară. „Să nu fie președintele PSD, PNL, UDMR sau USR”
Decizia fără precedent a Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale, scena politică se resetează. Cu un calendar provizoriu al alegerilor stabilit pentru 16 martie (primul tur) și 30 martie (al doilea tur), partidele politice au intrat într-o cursă contracronometru pentru a desemna candidații. Președintele UDMR, Kelmen Hunor a subliniat într-un interviu recent că este important ca coaliția de guvernare să aibă un candidat unic.
Următoarele alegeri prezidențiale, posibil în luna martie
Kelemen Hunor susține că următoarele alegeri prezidențiale nu ar trebui amânate foarte mult și că luna martie ar fi cea mai potrivită pentru a chema din nou alegătorii la urne.
„Când se va face acordul de coaliţei, acolo trebuie să scrie când vor fi alegerile prezidenţiale, anul viitor, Dacă în acest an se dă HG, pe 16 martie putem avea primul tur şi pe 30 martie al doilea tur, respectând tot calendarul legal. Şi acest Guvern poate da HG, pentru că este un guvern cu puteri depline până pe 21 decembrie. Acest guvern va trebui să dea şi OUG privind măsurile fiscale pe anul viitor, fiindcă nu avem în acest moment niciun proiect de buget”, a spus Kelemen Hunor.
Candidatul să nu fie președintele PSD, PNL, UDMR sau USR
Kelemen Hunor este de părere că nominalizarea candidatului din partea colaiției de guvernare trebuie făcută până la sfârșitul anului.
„Dacă vrem să enervăm pe oameni şi mai tare, atunci putem specula, să lăsăm alegerile prezidenţiale până în iunie, dar din punctul meu de vedere, cel mai repede în martie trebuie să organizăm şi trebuie să fie candidat comun. Nu poate fi acest candidat nici preşedintele PSD, nici preşedintele PNL, nici preşedintele UDMR şi nici preşedintele USR, dacă vine în guvernare”, a subliniat liderul UDMR, la Digi24.
Propuneri pentru prezidențiale din primăvară
Printre personalitățile discutate pentru a reprezenta coaliția se numără Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, cunoscut pentru realizările sale academice, și Daniel Funeriu, fost ministru al educației.
De asemenea, este menționat Toader Paleologu, un intelectual rafinat și fost diplomat, dar și Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului.
O altă posibilitate ar fi, în opinia lui Kelemen Hunor, fostul lider liberal Crin Antonescu.
Hunor a accentuat că viitorul candidat trebuie să fie un om „familiarizat cu lumea politică, care este acceptat de toate partidele şi care poate să stârnească emoţii şi poate să intre într-o dezbatere politică şi are calităţile necesare pentru a fi preşedintele României”.
„Sunt câteva personalităţi de acest gen, dacă vrem să căutăm în zona academică avem pe Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, nu am vorbit cu el, e părarea mea personală. Dacă vrem ceva din zona politică putem vorbi de Daniel Funeriu, de Toader Paleologu, de Crin Antonescu, personalităţi care au şi capacitatea şi calitatea intelectuală şi calităţile umane, politice. Dar nu am vorbit cu ei. (..) Şi Nicuşor Dan, dar trebuie să fie de acord toată lumea cu acest candidat”, a mai arătat liderul UDMR.