O bacterie periculoasă a fost descoperită la Spitalul Judeţean Suceava

15 martie 2016 8:04   Național
Ultima actualizare:

Anchetă demarată de Direcţia de Sănătate Publică Suceava la Spitalul Județean, după moartea a doi bebeluși. Specialiștii vor să afle dacă există vreo legătură între decesul micuților și bacteria Pseudomonas, care a fost găsită în secţiile de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, transmite Mediafax.

Directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a decalrat că, la cererea spitalului, în data de 8 martie a fost efectuat un control în secţiile de Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie ale unităţii şi s-a depistat în 60% din teste prezenţa Pseudomonas.

În aceste condiţii s-a efectuat o dezinfecţie generală în cele două secţii, verificarea şi remedierea deficienţelor constatate. Totodată, va fi verificat şi personalul secţiilor pentru a se stabili dacă există vreun eventual purtător al acestei bacterii şi sunt monitorizate în cele două secţii procedurile de curăţenie, dezinfecţie şi sterilizare a spaţiilor, instrumentarului şi aparaturii.

Spitalul a făcut cererea de verificare după ce s-au înregistrat două decese la nou-născuţi, din care unul a decedat în spitalul sucevean, iar celălalt la Spitalul clinic de copii „Sf. Maria” din Iaşi.

Directorul medical al Spitalului Județean Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a precizat că cei doi copii au murit unul în 27 februarie, iar cel de-al doilea la data de 1 martie.

Potrivit acestuia, primul copil a murit la 27 de ore de la naştere, el având la naştere un scor Apgar 8, cu complicaţii şi cu o evoluţie nefavorabilă.

În urma efectuării necropsiei, decesul copilului ar fi fost provocat de o bronhopneumonie congenitală, iar rezultatele preliminare ale analizelor de laborator pe probele prelevate de la copil au indicat prezenţa bacteriei Pseudomonas.

El a mai spus că ulterior s-a aflat de al doillea copil care ar fi murit la o clinică din Iaşi, dar că nu a primit oficial din partea clinicii ieşene o informare că în acest caz ar fi incriminat Pseudomonas.

Potrivit lui Brădăţan cel de al doilea copil s-a născut sănătos, la termen, la Maternitatea Suceava, de unde a fost externat după trei zile împreună cu mama sa.

Copilul a stat acasă şapte zile, perioadă în care, potrivit familiei, ar fi fost vizitat de două ori de medicul de familie, iar apoi a fost adus la Unitatea de Primiri Urgenţe cu stare toxico-septică, fiind transferat în aceeaşi zi la Spitalul “Sf. Maria” din Iaşi.

Mai multe