O femeie, victimă a violenței domestice, va primi 10.000 de euro de la statul român, prin decizia CEDO

12 februarie 2020 12:20   Național
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul român, marți, 11 februarie 2020, în urma plângerii unei femei, Gina Aurelia Buturugă, victimă a violenței domestice și cibernetice la plata unei despăgubiri de 10.000 de euro către aceasta.

Gina Buturugă, din Tulcea, a făcut în decembrie 2013 o plângere împotriva soțului ei, spunând că acesta a bătut-o și a amenințat-o că o ucide. A adus și un certificat medico-legal care descria rănile căpătate în urma loviturilor, scrie digi24.ro. După o lună, a făcut o nouă plângere: soțul o lovise, încercând să o determine să renunțe la prima plângere. Femeia a divorțat de soțul ei la sfârșitul lunii ianuarie 2014.

După două luni, femeia a cerut o percheziție electronică, spunând că fostul soț i-a spart conturile de pe rețelele sociale și i-a copiat conversații private, documente și fotografii. În septembrie 2014 a făcut o nouă plângere, pentru violarea corespondenței. Parchetul din Tulcea a clasat însă cazul, arătând că, deși fostul soț a amenințat că o ucide, comportamentul lui nu a fost atât de grav încât să constituie o infracțiune. A clasat și plângerea privind violarea corespondenței electronice. În martie 2014, femeia a obținut în instanță un ordon de protecție, dar s-a plâns că poliția a întârziat punerea în aplicare a acestuia.

În țară, Parchetul clasase cazul, neconsiderând faptele soțului grave

Pe de altă parte, autoritățile au spus că Buturugă nu a cerut prelungirea ordinului de protecție după primele șase luni. Femeia a mai spus că fostul ei soț a urmărit-o pe stradă în 29 octombrie 2015 și l-a acuzat de hărțuire. În răspunsul venit în 2017 de la autoritățile române se arăta că ancheta în acest caz e în desfășurare. Buturugă s-a plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de ineficiența anchetei privind violența domestică, de faptul că securitatea sa personală nu a fost asigurată și de faptul că plângerea privind violarea corespondenței nu a fost luată în considerare.

Conform digi24.ro, Curtea a decis, marți, 11 februarie 2020, că statul român a încălcat Articolul 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și Articolul 8 (dreptul la respectarea vieții și corespondenței private) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în condițiile în care statul român nu și-a îndeplinit obligațiile. De asemenea, femeia va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

Mai multe