«O să ne luăm ţigări de la bişniţari»

5 martie 2013 18:22   Național
Ultima actualizare:

Europenii au pus gând rău ţigărilor aromate. Ori fumezi tutun simplu, ori te laşi! România s-a conformat imediat. Senatorii au aprobat luni interzicerea ţigărilor aromate, dar mai este drum lung până când vor fi scoase definitiv de pe piaţă. Oricum, pieţele sunt pline de bişniţari care-ţi vând orice fel de ţigare la jumătate de preţ.

Mentolate, cu cireşe, cu căpşuni, cu vanilie. Nu-s bomboane. Sunt ţigări! Mulţi români care nu vor să fumeze tutun curat, se „păcălesc" cu ţigări aromate. Pentru că Uniunea Europeană a aprobat o directivă prin care va interzice acet gen de ţigarete, şi românii s-au conformat. Luni, Senatul a adoptat actul normativ. Durează însă până va intra în vigoare deoarece trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial, apoi trebuie să fie trimis la Bruxelles, la Parlamentul European.

Acelaşi lucru trebuie să îl facă şi celelalte ţări din UE, apoi să se aprobe în plen Directiva Uniunii Europene. O procedură de acest gen poate să dureze 1-2 ani, după care firmele producătoare de tutun primesc o perioadă de graţie, timp în care să se pregătească pentru alte sortimente. Proiectul interzice şi ţigările subţiri, precum şi a pachetelor cu mai puţin de 20 de ţigări. În felul acesta, speră oficialii europeni, ţigaretele nu vor avea un aspect atractiv, iar tinerii se vor îndepărta de tentaţia fumatului, se arată într-un studiu al Comisiei Europene.Noile resticţii nu-i sperie prea tare pe români. Ţigări normale, cu filtru, lungi sau slim - mentolate, tot ce conţine tutun se vinde ca pâinea caldă la colţ de stradă.

În pieţele din Bucureşti ţigările netimbrate se vând la jumătate de preţ

Mai mult, bişniţarii sunt dispuşi la tocmeală. Un pachet de ţigări care la magazin costă peste 14 lei la colţ de stradă este la jumătate de preţ. „Majoritatea au la 85 de lei cartuşul, eu îşi dau cu 70 de lei. Gândeşte-te şi tu, ar veni 7 lei/pachet. Unde găseşti mai ieftin?", ne ademeneşte un vânzător ambulant din Piaţa Sudului din Capitală.

Nici raziile poliţiştilor nu îi sperie pe vânzători. Cererea este atât de mare, încât bişniţarii rămân zilnic fără marfă la orele prânzului. Cele mai vândute sortimente sunt cele „premium". „Subţirile se vând cel mai bine. Că cică lumea vrea să se lase de fumat şi atunci trece pe d-astea pai. Dar nu fac nici o şmecherie. Fumează mai multe şi tot dracu ăla e. Şi mentolatele merg bine. Ce am avut am dat în câteva ore. Abia mâine mai aducem marfă proaspătă", ne promite o vânzătoare din zona Obor.

«Ţigările slim sunt perfecte pentru femei»

Gabriel Micu (33 de ani): „Ţigările slim sunt slabe, mentolatele sunt pentru doamne, deci nu mă afectează. Dacă sunt probleme cu ţigările de la magazin, îmi rulez singur tutun în ziar. E cel mai ieftin."Alexandru Tan (30 de ani): „De când au început cu scumpirile, am decis să mă las de fumat. Nu am reuşit complet, dar cel puţin am trecut pe ţigară electronică. Ajunsesem să dau câteva milioane lunar." Doina Tănăsescu (21 de ani): „Cum să le scoată? Eu ce mai fumez? Cumpăr numai ţigări subţiri, pentru că nu sunt exagerat de tari şi, în plus, sunt mai elegante. Nu mă văd fumând altceva."

Imagini horror pe ambele feţe ale pachetelor

Normele europene mai cer ca pe cele două feţe ale pachetului, să fie aplicate două imagini cumplite care avertizează despre efectele fumatului, pe o suprafaţă de 75% din pachet.

Noile restricţii vizează şi ţigările electronice cu un anumit conţinut de nicotină, acestea vor putea fi vândute doar dacă sunt autorizate ca produse farmaceutice. Măsurile nu se vor aplica la tutunul de pipă sau la trabucuri, pe motiv că aceste produse nu sunt consumate la scară largă şi nici nu sunt atractive pentru tineri.

Click!spune

Statisticile arată că în România sunt peste 4.000.000 de fumători activi.

Potrivit Comisiei Europene, 700.000 de oameni mor anual în Europa, din cauza bolilor provocate sau agravate de fumat.

În 2009, Consiliul Europei a recomandat statelor UE să adopte măsuri de protecţie a cetăţenilor împotriva efectelor fumului de ţigară în spaţii publice închise, la locurile de muncă şi în mijloacele de transport public. Belgia, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Spania, Regatul Unit, Franţa, Germania şi Bulgaria au impus o interdicţie totală a fumatului în spaţiile publice închise.

Mai multe