O sărbătorim pe Sfânta Parascheva. Viitoarele mămici împart haine copiilor sărmani

14 octombrie 2016 7:24   Național
Ultima actualizare:

Cuvioasa Parascheva e socotită una dintre cele mai populare sfinte din tradiţia creştin-ortodoxă şi este celebrată în fiecare an pe 14 octombrie. La această sărbătoare, în credinţa populară se ţine cont de numeroase obiceiuri. Se spune că Sfânta Parascheva e făcătoare de minuni şi că ne apără de toate relele.

Vineri e mare sărbătoare! Pe 14 octombrie este interzis să calci, să coşi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie, dacă vrei să eviţi durerile de cap şi cele de ochi. Conform unei superstiţii străvechi, de ziua Sfintei Parascheva e bine să împarţi celor necăjiţi must şi vin nou, dar şi pâine sau lipie.

“În această zi se fac pomeni pentru morţii care nu şi-au găsit liniştea sau pentru cei care au murit fără lumânare. Se împart lipii, vin şi must. Este zi de post şi, pentru că este o mare sărbătoare, în gospodării nu se lucrează, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi al durerilor de cap. Pe vremuri, la ţară, nici măcar focul nu se făcea în această zi sfântă”, explică părintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.

Previziuni ale vremii

Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu şi pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămică, se spune în popor că este bine să împarţi haine şi alimente unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei, iar naşterea va fi una fără dureri.

De ziua Sfintei se fac şi previziuni ale vremii, ţinându-se cont de somnul oilor. “Dacă oile dorm înghesuite în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea şi friguroasă. Dacă oile dorm risipite, iarna va fi domoală şi blândă”, explică specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos.

Sfânta Parascheva este cea mai populară dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României. În popor, Sfânta Parascheva mai este cunoscută şi ca Sfânta Vineri. 

Sute de mii de oameni se roagă în faţa raclei

An de an, credincioşii călătoresc la Iaşi pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva. Pelerinii au luat cu asalt capitala Moldovei şi în 2016. Un moment important s-a consumat miercuri seară, când preț de o oră și jumătate s-a desfăşurat pelerinajul „Calea Sfinților”. Pe cele mai importante artere din oraș a avut loc o procesiune cu moaștele Cuvioasei Parascheva și ale Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul. Ieri, pelerinii care s-au închinat la raclă au participat și la slujbele dedicate celor doi sfinți. Astăzi, când e sărbătorită Cuvioasa Parascheva, va fi oficiată Sfânta Liturghie pe o scenă amplasată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Catedralei Mitropolitane.

Mai multe