Oglindă, oglinjoară, cine-i mai deștept în țară? Gigi Becali, scriitorul
Cui nu-i ajung la nas nici Manolescu, nici Pleșu? Poate Liiceanu să se ridice la nivelul lui, că-i ”atâta de inteligent”. Despre Gigi Becali vorbim, desigur. Fost pușcăriaș, eliberat anticipat pentru bună purtare și spor la scris, Becali își laudă singur cărțile. ”Dac-o citesc acum pe cartea asta, eu, care am scris-o eu, eu și-acuma plâng! Că sunt lucruri prea frumoase!”
Când toată lumea condamnă legea care le permite pușcăriașilor să iasă mai repede din închisoare dacă ”elaborează lucrări științifice”, iar profesorii universitari care au girat lucrările scrie după gratii sunt anchetați, patronul Stelei nu-și mai încape în piele de mândrie când vine vorba de producțiile proprii.
Două cărți a scris Gigi Becali în penitenciar, în cei doi ani petrecuți după gratii și, cu două luni înainte de a fi eliberat condiționat, a anunțat că se apucă de a treia. Într-un interviu pentru Digi 24, patronul Stelei și-a lăudat cărțile comparându-se doar cu filosoful Gabriel Liiceanu, pentru că Andrei Pleșu și criticul literar Nicolae Manolescu n-ar fi în stare să scrie lucruri atât de frumoase.
„Dacă tu ai să citești cartea asta, asta-i cea mai interesantă, „Muntele”, plângi! Chiar eu am plâns, când am scris-o p-asta! Dac-o citesc acum pe cartea asta, eu, care am scris-o eu, eu și-acuma plâng! Că sunt lucruri prea frumoase! Care nu poate să scrie Manolescu așa ceva! Și nici Pleșu nu poate să scrie așa ceva! Trebuie să simți așa! Nu poți să scrii ceea ce nu simți! E adevărat, sunt unii filosofi, cum este Liiceanu, care e atâta de inteligent, încât el poate să scrie ceea ce nu simte. Sunt unii atâta de deștepți!”, a mărturisit Becali.
A primit o reducere de 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte
Gigi Becali a avut de executat o pedeapsă de trei ani şi şase luni, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.
Finanțatorul Stelei a fost eliberat condiționat în aprilie 2015 și a recunoscut că timpul petrecut după gratii a fost ”cel mai folositor și prețios din viața lui”.
Cât despre scris, se pare că n-a fost chiar atât de ușor cum ar putea crede unii. „Aveai ore de scris. Și trebuia să stai acolo. De exemplu, eu scriam și când mă duceam la servici, că lucram la Hagi, mă sculam și noaptea, de exemplu... Dar toate alea trebuiau trecute într-un registru de trei ore pe zi de scris! Și trebuia să fii acolo, la masă, să scrii, că te vedea milițianul că nu ești! Și zicea «N-a lucrat astăzi carte!»”, a povestit Becali.
În închisoare, Gigi Becali a terminat de scris două cărț, "Muntele Athos, patria Ortodoxiei" și "Becali și Steaua", iar în februarie 2015 a anunțat că se apucă de o a treia carte, "Becali, Parlamentul Europei și Parlamentul României". Pentru fiecare dintre cărțile scrise, el a primit o reducere cu 30 de zile a pedepsei.