Oglinzile cu ramă schimbă aspectul casei
O simplă şi banală oglindă are rol cheie într-o casă. Măreşte spaţiul, pune în evidenţă anumite zone şi decorează pereţii. Trebuie însă să ştii cum să o pui şi unde, cât să fie de mare sau din ce să fie rama.
O oglindă mică, de 50/70 cm (cât un tablou) se pune undeva la mijlocul peretelui, astfel încât jumătatea ei să fie cu 15 cm mai sus de nivelul ochilor, în raza ta vizuală.
O oglindă mare, de 1,60 cm înălţime, se foloseşte pe hol sau în dining şi se pune cu cel puţin 40 cm de la pardoseală. Rolul oglinzilor este atât practic, cât şi estetic.
„Pune în evidenţă zone interesante, aflate pe peretele de vizavi. De asemenea, măreşte spaţiul şi îl luminează. În plus, o oglindă cu ramă înnobilează peretele pe care e pusă. Rama poate fi personalizată în funcţie de stilul casei", spune designerul Cristina Joia.
În living
Oglinda nu se pune lângă plasmă, ci deasupra canapelei sau lângă masa de dining. Dacă vrei să luminezi camera, o poţi pune pe partea opusă ferestrei.
Uşile mobilierului din jurul plasmei pot fi de oglindă fumurie. Arată foarte elegant şi-ţi reflectă canapeaua.
Poţi folosi, ca decoraţiune, oglinzi mici şi rotunde, cercuri unite între ele sau orice alte forme interesante.
În baie
Dacă are ramă, aceasta trebuie să fie în ton cu mobilierul din baie şi cu finisajul bateriilor.
Ca soluţie pentru o baie mică, pune oglinda pe tot peretele pe care e chiuveta.
Se mai pot pune oglinzi pe uşile dulăpioarelor sau pe foaia de uşă. Nu exagera, totuşi. Dacă ai oglinzi pe mai mult de doi pereţi, devine obositor.
Îndrăzneşte să fii creativ: îţi poţi face un mozaic de oglinzi cu cioburi şi bucăţi de ceramică, în diverse forme şi culori. Sau poţi picta şi orna rama deja existentă cu mozaic sau nisip colorat.
În hol
Dacă zona e mică, oglinda poate fi încorporată în mobilier.
Dacă holul e mare, îţi vei permite să pui o oglindă înaltă.
O ramă de lemn cu foiţă de argint dă foarte bine pe un perete maro sau violet închis.
În dormitor
„Oglinzile puse deasupra patului sau pe tavan mi se par de prost gust", spune specialistul, care îţi recomandă, în schimb, să le pui pe uşa de la dressing. „Alegeţi una fumurie, nu clară. E mai caldă şi mai elegantă".
Mai poate exista o oglindă ovală sau dreptunghiulară, încorporată într-un corp de machiaj sau deasupra acestuia.
Se pune în colţul din dreapta sau din stânga al peretelui cu fereastra, astfel încât lumina să vină din lateral, nu din spate.
Lângă oglindă poţi pune o sursă suplimentară de lumină artificială.
Mai citeşte:
Albul şi griul, ideale într-o casă de burlac