OMS: „În ritmul actual, României i-ar trebui doi ani și jumătate pentru a ajunge la 70 % din populație vaccinată anti-Covid”
Organizația Mondială a Sănătății estimează că în ritmul actual de vaccinare pe care îl are țara noastră, României i-ar trebui șapte luni să aibă 40% din populație vaccinată anti-COVID, iar pentru a avea o acoperire de 70 la sută i-ar trebui 31 de luni.
Concluzia a fost anunțată după ce reprezentanții OMS au avut o discuție, luni, prin videoconferință, cu președintele Comitetului Național de Vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiță, cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică și cu oficiali ai Ministerului Sănătății.
OMS atenționează cu privire la rata scăzută a vaccinării din România
Reprezentantii OMS vor să ajute la accelerarea campaniei de vaccinare anti-COVID, având în vedere faptul că țara noastră a devenit deja un exemplu negativ la nivel internațional. România și-a propus să imunizeze 45 % din populație până la finalul anului, rata scăzută de vaccinare fiind vizibilă în spitalele supraaglomerate.
„Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaș de cazuri și de numărul extrem de mare de decese - suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea raportată la populație. Una dintre soluții (propuse de OMS - n.r.) este creșterea numărului de persoane vaccinate - asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, precizând că „situația este fără precedent în regiunea europeană a OMS”.
Ce soluții propune OMS
Cadrele medicale să recomande vaccinul populației. „Este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă vaccinul populației”, transmit reprezentanții OMS.
Oficialii români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și la tineri, inclusiv copii și la populația activă.
„Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieți celor care prezintă cel mai mare risc de deces și forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii și persoanele cu boli cronice. Studiile de comportament și cercetările formative privind factorii determinanți și barierele ce țin de atitudinea cadrelor medicale față de vaccinare, arată că, în timp, intenția populației de a se vaccina a crescut în România”, transmit reprezentanții OMS.
OMS începe o colaborare cu țara noastră
OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație, arată comunicatul OMS România, citat de Digi 24.