Omul de afaceri Georgică Cornu, vizat într-un dosar de evaziune cu prejudiciu de 9 milioane de euro

10 martie 2015 10:08   Național
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Georgică Cornu şi Nicolae Semen, administratorul unei firme deținute de familia primarului orașului Baia de Aramă, Rafael Dunărințu, sunt vizaţi într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste nouă milioane de euro. Potrivit corespondentului Mediafax, în acest caz marți dimineață, polițiștii fac percheziții în Bucureşti și în zece judeţe

Marți dimineață, polițiștii fac percheziții atât la sediul unor firme ale lui Georgică Cornu, din Timișoara, cât și la locuinţa acestuia.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că omul de afaceri Georgică Cornu ar urma să fie dus la audieri la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, împreună cu fostul administrator algrupului de firme Confort, Lucian Caraiman.

Totodată, în acest dosar ar fi vizat și Nicolae Semen, administratorul unei firme deținute de familia primarului orașului Baia de Aramă, Rafael Dunărințu, acesta urmând, de asemenea, să fie dus la audieri.

În luna martie a anului trecut, procurorii DIICOT au descins la vila lui Georgică Cornu din Ghiroda (Timiş), dar și la sediul firmei sale de construcţii Izometal Confort. Percheziţiile au fost făcute într-un dosar în care omul de afaceri a fost acuzat că a prejudiciat statul cu aproximativ 60 de milioane de lei prin evaziune fiscală. Cornu a fost atunci reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost eliberat sub control judiciar.

În acest caz, polițiștii fac marți 61 de percheziții în Bucureşti și în zece judeţe, la firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit corespondentului Mediafax, persoanele anchetate au creat  un prejudiciu de nouă milioane de euro, prin operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, în afară de Bucureşti raziile vizează adrese din judeţele - Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj și Dâmboviţa. Sunt vizate locuinţe ale unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani şi sedii sociale ale unor societăți, urmând să fie puse în aplicare 49 de mandate de aducere.

Conform sursei citate, în perioada 2008-2014, 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi eludat obligaţiile fiscale. De asemenea, aceştia sunt suspectaţi că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Prin aceste operaţiuni fictive, suspecţii ar fi prejudiciat bugetul cu peste nouă milioane de euro (peste 460 de milioane de lei).

Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză ar fi făcut mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de "rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia ar fi disimulat provenienţa şi circulaţia banilor.

Perchezițiile se desfășoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, iar la acţiune participă 300 de polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Mehedinți, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj și Dâmboviţa. Activitatea a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I.

Mai multe