ONG-uri: Nedecontarea abonamentelor pentru transportul județean al elevilor ar putea crește abandonul școlar

17 iulie 2019 15:05   Național
Ultima actualizare:

Adoptarea Ordonanței de Urgență 51/2019 prin care a fost eliminat transportul județean de persoane din sfera serviciilor publice a stârnit un val de indignare. Abandonul școlar va crește, mai ales în rândul elevilor din mediul rural, atrag atenția Salvați Copiii și Federația Elevilor din România.

Cele două organizații au sesizat Avocatul Poporului și i-au cerut să protejeze facilitățile la transport pentru elevi și să se asigure că toți copiii au acces echitabil la educație.

Salvați Copiii și Federația Elevilor din România transmit că Ordonanța de Urgență nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane a fost adoptată la finalul lunii iunie. Această decizie a fost luată fără consultarea elevilor și în lipsa unei minime evaluări cu privire la consecințele asupra participării școlare a elevilor care, pentru a ajunge la școală, sunt nevoiți să călătorească zilnic în județele lor de domiciliu ori intrajudețean.

Pe locul al treilea în UE la abandonul școlar

Organizația Salvați Copiii susţine că acest lucru va conduce la creşterea abandonului şcolar în rândul copiilor din mediul rural, cei mai vulnerabili din punct de vedere social-economic.

Statisticile arată că rata abandonului școlar în 2018 era de 16,4 la sută, al treilea cel mai mare procent din UE, după Spania și Malta, potrivit datelor Eurostat. România își propusese ca, până în 2020, să reducă abandonul școlar la cel mult 12 la sută. În rândul elevilor din mediul rural și al copiilor romi se înregistrează cele mai mari rate de abandon școlar, respectiv 26,6 la sută și 77 la sută.

Abandonul școlar reprezintă diferența între numărul elevilor înscriși la începutul anului școlar și cel aflat în evidență la sfârșitul aceluiași an școlar.

Normele Legii educației devin inaplicabile

Organizația Salvați Copiii și Federația Elevilor din România consideră că OUG 51/2019 anulează dreptul la transport județean gratuit, redus ori decontat reglementat de Legea 1/2011. Abrogarea obligațiilor de serviciu prevăzute în trecut pentru transportatorii pe rute județene va face imposibilă acordarea în prezent a compensațiilor de către consiliile județene.

Astfel, cu toate că normele juridice din Legea educației naționale care definesc facilitățile de transport ale elevilor rămân în vigoare, ele devin inaplicabile prin eliminarea obligațiilor de emitere a abonamentelor gratuite, de reducere cu minim 50% ori de respectare a tarifelor maximale de către transportatorii județeni, știut fiind faptul că operatorii economici, lipsiți de temeiul legal al viitoarelor compensații, vor ține seama exclusiv de propriile interese economice.

Articolul 84 al Legii educației naționale prevede că elevii din învățământul preuniversitar „beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.”

De asemenea, „elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, sau tutelă beneficiază de gratuitate pentru toate categoriile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic.”

Totodată, elevilor (inclusiv elevilor de liceu) care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează „cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naționale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

Alte măsuri în educație

O altă măsură anunțată recent și  contestată de organizațiile studențești, se referă la limitarea gratuității de care beneficiază studenții pentru călătoriile cu trenul. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a propus „limitarea numărului de călătorii gratuite în fiecare an, limitarea la 26 de ani a vârstei până la care se acordă călătoriile și să nu mai primească studenții repetenți sau cu restanțe“. Totodată s-a discutat și despre tăierea burselor pentru studenți, pe perioada vacanțelor. 

Mai multe