Fără câini şi pisici la înmormântarea Regelui Cioabă. Care sunt obiceiurile rromilor

18 august 2013 12:23   Național
Ultima actualizare:

Este jale mare la Sibiu şi încă nu se ştie cu exactitate cum vor decurge ceremoniile funerare, pentru că defunctul a fost şi rege, şi pastor penticostal.

În 1996, toată familia Cioabă s-a lepădat de legea ţigănească, iar membrii săi au devenit membri ai Bisericii Penticostale. Florin Cioabă a condus o uniune de biserici penticostale, alcătuită din peste 100 de biserici -conform declaraţiei sale, numită Centrul Creştin al Rromilor, la care a predat în calitate de lector.

De aceea, „regele internaţional al rromilor” va avea parte de funerarii unde ritualurile penticostale vor predomina, ne-a spus Camelia Stănescu, verişoara defunctului.

„Vor participa cel puţin 100.000 de persoane, din toată ţara şi din străinătate. Rudelor ortodoxe li se va permite să aprindă lumânări, dar slujbele şi cântecele religioase vor fi penticostale.Cel mai probabil, înmormântarea se va face la două zile după ce va ajunge în ţară, perioadă când va fi priveghiul. Potrivit obiceiurilor noastre, în sicriu se vor pune bani, pentru «a se plăti vama», cum se spune şi bijuterii. Nu vor fi puse obiecte preţioase în sicri, pentru a se evita să fie jefuit. De altfel, mormântului regelui Ion Cioabă a fost nevoie să fie angajaţi bodyguarzi, pentru a supraveghea zona. Coroana, sceptrul şi inelul de rege vor fi moştenite de fiul mai mare al regelui Florin Cioabă, Dorin”, ne-a explicat Carmen Stănescu.

Înainte de a închide ochii, o lumânare este aşezată în mâna decedatului, ca să aibă lumină şi să nu fie în întuneric de-a lungul drum, până la destinația finală. În sicriu se pun monede şi aur pentru a achita toate datoriile care au rămas neplătite la diferite persoane, informează Fundaţia Ion Cioabă.

La priveghi, nimeni nu are voie să plângă pentru ca să nu deranjeze sufletul, care ar putea să se rătăcească.

Câinii şi pisicile trebuie să îndepărtaţi, ca să nu meargă sub mort, pentru că sufletul său va găsi adăpost în aceste animale şi va deveni vârcolac.Membrii de familie, precum şi rude apropiate, nu au voie să se spele cu săpun sau se pieptene timp de nouă zile.

Nimeni din comunitate nu poate aprinde foc sau să gătească înainte de înmormântare.

Timp de şase săptămâni, o fecioară va da apă la oameni pentru sufletul mortului, ca să nu îi fie sete.

După ce procesiunea a părăsit casa, nimeni nu are voie să se uite înapoi sau să se întoarcă pentru că înseamnă necazuri mari. Se crede că sufletul mortului vine în spatele lor.

Pe drumul spre cimitir, la orice intersectie procesiunea se opreşte, preotul citeşte din Biblie, iar bărbați din familia mortului arunca banii.

După slujba de înmormântare, participanţii trebuie să meargă pe alt drum spre case.

Toată lumea este invitată la o cină în onoarea decedatului.

Romii fac trei servicii memoriale, cu mese bogate, la 6 săptămâni, la 6 luni şi la un an.

Florin Cioabă, autointitulat Regele Rromilor, a murit duminică, în jurul orei 9.30, în urma unui stop cardio-respirator, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya. Cioabă a încetat din viaţă la scurt timp după ce în ţară apăruseră zvonurile că ar fi ieşit din comă.

Mai multe