Cumperi o poliţă Casco? Uite ce capcane să eviţi!

18 august 2013 13:55   Național
Ultima actualizare:

Pentru cei care nu au o asigurare Casco, vara pare momentul potrivit pentru a afce pasul. Conform revistei Capital, toate marile companii de asigurări au scăzut preţurile cu aproximativ 40%, în medie, pentru a încuraja vânzările destul de slabe în această perioadă a anului. Astra vinde cel mai ieftin Casco, urmată de Generali, Euroins şi Omniasig, care au preţuri aproape identice. Urmează Uniqa şi Groupama, la care preţul se menţine sub 2000 pe an, apoi Allianz Ţiriac şi Carpatica, unde prima anuală depăşeşte cu puţin pragul de 2000 de lei.

Casco nu acoperă orice daună

Cine crede că asigurarea Casco presupune despăgubiri pentru orice daună, în orice situaţie se înşeală amarnic. Te vei convinge de acest lucru dacă vei citi cu atenţie paginile de excluderi din contractul de asigurare pe care doreşti să-l închei. Majoritatea clauzelor care prevăd situaţiile când asiguratul nu este despăgubit sunt fireşti şi ţin de culpa directă a clientului ori de lipsa de predictibilitate a anumitor evenimente. Cu toate acestea, există cazuri în care clauzele contractuale sunt mai mult decât interpretabile sau chiar privează clientul de despăgubire în situaţii asupra cărora el nu poate avea avea nici un fel de control.

N-ai evitat paguba, adio despăgubire!

Una dintre prevederile contractuale mai puţin clare arată că asiguratul nu beneficiază de despăgubire în situaţia în care „nu a luat toate măsurile necesare pentru limitarea pagubei". Această excludere este prezentă în contractele majorităţii societăţilor importante. Una dintre societăţi, potrivit revistei Capital, aplică prevederea nu doar în cazul daunelor din accidente, ci şi în situaţia în care automobilul este furat. Nici măcar agenţii respectivei societăţi nu au putut să explice cum poate un client să limiteze paguba atunci când îi este furată maşina.

Paguba e din vina service-ului? Eşti bun de plată!

Una dintre situaţiile în care nici un asigurator nu va face plata daunei este aceea în care paguba este majorată din vina service-ului. Practic, în momentul în care automobilul şi-a început drumul către service, valabilitatea asigurării încetează. Dacă, de exemplu, în urma unei greşeli de reparaţie sau de transport dauna constatată iniţial este majorată, clientului nu-i rămâne decât să ceară despăgubiri service-ului auto. Mai mult, este exclusă de la plată chiar şi situaţia în care maşina este furată în timpul în care se află la reparaţii.

La ce să fii atent când închei contractul

Înainte de a încheia contractul, trebuie să fii atent la câteva detalii care fac diferenţa dintre cea mai bună alegere şi una dintre cele mai păguboase. Uite ce să faci!

Citeşte cu atenţie contractul - Pentru a evita surprizele neplăcute, persoanele care cumpără o poliţă Casco ar trebui să fie atenţi la condiţiile şi clauzele înscrise, de multe ori, cu font minuscul, în subsolul contractelor de asigurări.

Află cât de serioasă este compania - înainte de a încheia un contract, verifică firma de la care vrei să cumperi poliţa. Intră pe site-uri, forum-uri şi vezi ce părere au clienţii acesteia. Te poţi interesa şi la service-urile auto partenere (cu care lucrează asiguratorul). De aici vei afla cât de serioşi şi de prompţi sunt.

Riscurile acoperite sunt diferite de la o companie la alta - există diferenţe majore de la o companie de asigurări la alta în ceea ce priveşte riscurile acoperite de poliţele de asigurări Casco şi cele neacoperite, deşi produsele de asigurare oferite au, în multe cazuri, acelaşi nume - Asigurare Casco.

Mai multe