8 sfaturi ca să alegi cea mai bună grădiniţă

20 august 2013 15:00   Național
Ultima actualizare:

În toamnă copilul tău va merge pentru prima oară la grădiniţă? În cazul în care nu l-ai înscris deja, este timpul să te grăbeşti! Psihologul Corina Lupău ne spune la ce să fim atenţi pentru a face alegerea corectă!

Program adaptat cerinţelor părinţilor

Află ora la care trebuie să ajungi cu copilul dimineaţa şi când trebuie să-l iei de la grădiniţă după-amiaza. La grădiniţele de stat programul este fix, pe când la cele particulare programul este flexibil, pliat după nevoile părinţilor.

Câţi copii sunt în grupă?

De ulte ori, grădiniţele de stat sunt foarte aglomerate, fiind înscrişi într-o grupă şi până la 30 de copii. Dacă nu te deranjează acest aspect, atunci îţi poţi înscrie copilul la o grădiniţă de stat. Însă, dacă doreşti o grupă cu mai puţini copii, atunci ar trebui să alegi una particulară.

Psihologul Corina Lupău

Atenţie la reputaţie şi credibilitate!

Ia în considerare mai multe păreri atunci când ceri o recomandare pentru o anumită grădiniţă. Nu te opri la o singură părere, indiferent că este bună sau mai puţin bună. Uneori, mămicile pot fi subiective, deseori evaluând global grădiniţa în funcţie de o anumită experienţă, de obicei neplăcută.

Grădiniţa dispune de profesori specializaţi?

Îţi doreşti ca încă de mic puştiul tău să aibă acces la cea mai bună educaţie pe care i-o poţi oferi. Caută o grădiniţă care oferă copiilor cursuri extracuriculare. Cel mic poate învăţa o limbă străină, desen, muzică, dansuri etc. Asigură-te însă de calitatea prestaţiei acestor profesori, de numărul de cursanţi, de durata în timp a activităţii.

Atenţie şi la alţi specialişti!

Într-o grădiniţă trebuie să existe cadre medicale, psihologi şi logopezi. Pentru că sănătatea copilului primează. Află că unele grădiniţe au contracte cu medici, psihologi, logopezi, iar în alte grădiniţe sunt prezente asistente medicale.

De ce spaţiu dispune  grădiniţa?

Spaţiul de activităţi şi dormit este încăpător, bine luminat şi aerisit? Eşti mulţumită de locul de joacă în aer liber? Iată alte criterii importante pentru alegerea celei mai bune grădiniţe. Atenţie şi la dotări precum materiale didactice, jucării de interior şi exterior. Când alegi grădiniţa întreabă şi despre existenţa acestora.

Care este meniul?

Întreabă despre condiţiile de preparare a hranei şi află dacă grădiniţa are bucătărie proprie sau alimentele sunt aduse de către o firmă de cattering. Dacă se poate, cere să vizitezi bucătăria. Te vei convinge pe loc dacă se respectă sau nu regulile de igienă. Pe de altă parte, interesează-te despre conţinutul şi calitatea mâncărurilor şi vezi dacă se potrivesc cu stilul alimentar al copilului tău.

Siguranţa în grădiniţă

Poţi vedea şi experimenta siguranţa în grădiniţă după felul în care tu însăţi ai intrat în grădiniţă. Sunt paznici sau bodyguarzi? Porţile erau închise? Interesează-te despre politica grădiniţei în ceea ce priveşte persoanele care vin şi iau copiii. Poate oricine să vină sau ţi-l încredinţează doar ţie?

Preţurile grădiniţelor particulare variază foarte mult în funcţie de oraş, de zonă, de sector, dar şi în funcţie de programul pentru care optezi: scurt (între orele 08.00-12.00), mediu (între orele 7.30-13.00) sau lung (între orele 08.00-18.00). De asemenea, vei plăti şi în funcţie de cursurile pe care le alegi pentru copilul tău: dans, pictură, muzică, limbi străine etc.

Grădiniţe din  Bucureşti-  Între 450 şi 1.400 lei

Grădiniţe Timişoara-  Între 400 şi 1.000 lei

Grădiniţe Iaşi- Între 400 şi 1.000 lei.

Mai multe