Te-ai inundat? Uite ce trebuie să faci!

1 septembrie 2013 14:22   Național
Ultima actualizare:

Probabil că te-ai întâlnit până acum cu o inundaţie,fie că ţi s-a întâmplat ţie, fie că a trebuit să scoţi apadin casa unui prieten. Te vom învăţa cum să te păzeşti de inundaţie, iar dacă ţi se întâmplă, cum săelimini efectele neplăcute ale acesteia asupra caseitale. Specialiştii Groupama Asigurări îţi oferă  câteva sfaturi pe care poţi să le foloseşti cu încredere.

Întrerupe curentul în zonele inundate din casă

Ca să fii sigur că te afli în siguranţă, sună la compania de energie electrică şi cere-le să îţi taie curentul din casă. De asemenea, nu folosi dispozitive care au nevoie de alimentare electrică şi nu deschide lumina până nu primeşti unda verde din partea electricianului. Ai mare grijă - dacă inundaţia a fost puternică s-ar putea ca ţevile de gaz să fie avariate. Evită să foloseşti chibrituri sau bricheta.

Elimină apa, aeriseşte şi usucă

Cantităţile mici de apă pot fi eliminate cu un aspirator care funcţionează cu apă sau cu ajutorul unui mop.

Foloseşte un aparat de dezumidificare împreună cu ventilatoare pentru a-ţi usca foarte bine locuinţa. Cu cât locuinţa ta se usucă mai repede, cu atât riscul unor daune permanente este mai mare.

Însă, cu cât umiditatea rămâne mai mult în apartament, cu atât riscul să apară igrasia şi mucegaiul este mai mare.

Controlează ţevile şi instalaţia de apă

Propune-ţi ca lunar să verifici starea ţevilor din locuinţa ta, iar dacă descoperi probleme, nu mai amâna şi rezolvă-le imediat! Dacă neplăcerile ar putea veni din altă parte, cum ar fi de la un vecin care întârzie să-şi repare instalaţia de apă, ia măsurile necesare! Vorbeşte cu el şi explică-i că este mai bine să previi decât să tratezi. Fă-ţi din administratortul blocului şi ceilalţi vecini un aliat.

Este vorba despre întrerupătoare, prize, întrerupătoare de circuit şi cabluri. Ridică-le la cel puţin 30 cm deasupra nivelului apei ce îţi poate pătrunde în casă, în cazul unei inundaţii.

Ideal ar fi să încerci să îţi protejezi mobila şi celelalte bunuri. Aceasta înseamnă să îţi aşezi dulapurile, cuptorul, încălzitorul de apă, maşina de spălat pe picioare, la aproximativ 30 de cm deasupra solului, astfel încât să nu ajungă apa la ele în cazul unei inundaţii.

Fă un dosar special pentru situaţii de urgenţă, în care să ţii informaţiile utile despre toate bunurile tale şi pune-l într-un loc sigur - un recipient rezistent la apă.  Ce acte ar trebui să incluzi în acest dosar?- Contractele importante;- Copie după asigurarea locuinţei; - Copii şi chitanţe ale ultimelor achiziţii pe care le-ai făcut;- Un inventar al casei - video sau foto, pentru a nu pierde din vedere obiectele de valoare în cazul unui accident;- Evaluează bijuteriile şi obiectele de artă şi păstrează documentele, vei avea nevoie de ele atunci când te aştepţi mai puţin.

Inundaţia poate fi cauzată, printre altele, și de spargerea unei ţevi la tine în locuinţă. Însă, nu întotdeauna trebuie să plătești tu pagubele.

Există multe situaţii în care ţeava este comuna blocului, iar în cazul acesta asociaţia de proprietari trebuie să te despăgubească pentru daunele produse. Tot asociaţia de proprietari este cea care trebuie să repare defecţiunea.

Dacă aceasta s-a produs la tine în casă, iar instalatorul trebuie să spargă un perete, asociaţia trebuie să-ţi achite renovarea încăperii respective (de obicei baie, bucatarie sau wc-ul de serviciu).

Există însă și situaţii când defecţiunea apare la o conductă sau ţeavă care nu sunt comune blocului. Vorbim, practic, despre instalaţia sanitară a apartamentului tău pe care va trebui s-o repari singur, din propriul buzunar.

Mai multe