GREVĂ ÎN SĂNĂTATE. «Nu mai putem să trăim cu salariile astea!»
S-au săturat să muncească pe bani puţini şi să-i pună pe bolnavi să vină cu medicamentele de acasă. Aproximativ 100.000 de asistenţi medicali şi infirmieri au fost în grevă de avertisment, ieri dimineaţă. După-masă, sanitarii s-au întâlnit cu ministrul sănătăţii şi au convenit să suspende protestele, urmând să aibă negocieri.
Două ore s-a oprit, ieri dimineaţă, activitatea în unităţile medicale. S-au asigurat doar urgenţele. În rest, angajaţii din Sănătate au protestat, fiind nemulţumiţi de salarii, de bugetul alocat sistemului sanitar şi de condiţiile din spitale. S-au adunat fie în faţa instituţiilor în care lucrează, fie în holul principal şi i-au cerut demisia ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Angajaţii de la Spitalul Floreasca din Bucureşti au venit cu o coroană de flori pe care au scris "Sincere condoleanţe, Eugen Nicolăescu", cu lumânări aprinse şi cu o cruce de lemn pe care lipiseră o poză a ministrului pe care au scris "Groparul Sănătăţii". Vor salarii mai mari şi mai mulţi bani alocaţi pentru Sănătate, astfel încât bolnavilor din spitale să nu le mai lipsească medicamentele şi materialele sanitare.
Gabriela Cambei, este asistentă la secţia Medicală a Spitalului Floreasca, de 15 ani. Primeşte lunar o leafă de 1.000 de lei. "Lucrăm sâmbete şi duminici şi nu suntem plătiţi, dăm cu porţia materiale sanitare, le cerem pacienţilor să-şi cumpere medicamentele. Nu avem sonde de aspirat, pansamente, nu se poate asigura o igienă pentru că nu avem dezinfectanţi, aducem detergent de acasă. Pe tura de noapte suntem în secţie două asistente şi o infirmieră la 60-65 de pacienţi. Avem coloana ruptă de atâta ridicat la bolnavi", a mai spus asistenta.
Pe crucea purtată de salariaţii Spitalului Floreasca era lipită fotografia lui Eugen Nicolăescu
Bolnavii îi susţin
Pacienţii sunt de partea angajaţilor din Sănătate şi le susţin protestul, chiar dacă timp de două ore, cât a durat greva, au fost lăsaţi să aştepte.
“Au dreptate să protesteze. E dreptul lor, pentru că au salarii mici”, ne-a spus Husman Ahmet, un bărbat care avea un deget tăiat şi aştepta să fie văzut de medici.
De aceeaşi părere este şi Dumitra Preda, internată la Spitalul Floreasca: “Cum să trăiască din banii ăştia? Ar trebui toţi să ieşim în stradă!”.
Husman Ahmet a aşteptat două ore pentru a fi pansat la degetul rănit
«Trăim greu şi mâncăm prost»
Gheorghiţa Mitru este infirmieră de 15 ani la secţia Ortopedie a Spitalului Floreasca. “Am un salariu de 800 de lei. Soţul meu e bolnav de doi ani, are o amărâtă de pensie. Am trei copii. Trăim foarte greu. Mâncăm prost. De îmbrăcat nici nu ştiu de când nu mi-am cumpărat, ca să nu mai zic că nu am mai făcut un concediu de ani buni”, ne-a spus infirmiera.