9.000 de hoţi, la un pas de libertate

11 decembrie 2013 15:36   Național
Ultima actualizare:

Au spart case şi au furat din buzunarele oamenilor. Poliţiştii i-au prins, iar judecătorii i-au trimis după gratii pentru mulţi ani. Parlamentarii vor, însă, să-i ierte şi să le dea drumul din puşcării. În această situaţie se află peste 9.000 de hoţi.

S-au gândit să-şi scoată din puşcărie doar colegii de breaslă, politiceni, precum Gigi Becali sau Cătălin Voicu, închişi pentru corupţie sau afaceri ilegale cu statul, dar până la urmă au ajuns să discute şi despre eliberarea hoţilor. Parlamentarii au vrut să voteze marţi legea graţierii, prin intermediul căreia mii de infractori ar ajunge în libertate.

Din fericire, însă, ea a fost restrasă de pe ordinea de zi, după scandalul iscat, dar nu definitiv. Astfel că documentul poate fi votat în orice moment. Potrivit proiectului de lege, iniţiat de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, de amnistie ar beneficia puşcăriaşii care au primit o condamnare definitivă de până la şapte ani.

Nici hoţii de buzunare nu prezintă pericol public în opinia aleşilor, astfel că vor să le dea drumul

Însă, nu toţi! Doar vandalii, hoţii şi şpăgarii. Conform datelor primite de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), din cei 33.419 de deţinuţi aflaţi, în prezent, după gratii, 9.535 sunt închişi pentru furt din locuinţe sau din genţile românilor.

Ei s-ar întoarce bine mersi pe străzi, acolo unde ar putea face din nou victime. Există, totuşi, şi excepţii. Proxeneţii, violatorii, criminalii, tâlharii, pedofilii, cei care şi-au ucis pruncii, au întreţinut raporturi sexuale cu propriii copii, au evadat din închisori sau au torturat persoane nu vor fi graţiaţi. „Dacă legea va intra în vigoare, fiecare dosar va fi analizat în parte. Se va ţine cont dacă deţinutul e recidivist sau nu, dacă are pedepse cumulate. Până la urmă, instanţa va dispune eliberarea lui", au precizat pentru Click! surse din cadrul ANP. Peste patru zile, legea graţierii se va afla, din nou, pe lista dezbaterilor în Parlament, atunci când deputaţii o vor vota sau nu.

«Legea era doar pentru persoanele cu rang înalt»

Deputatul Mădălin Voicu este unul dintre iniţiatorii legii graţierii, dar spune că proiectul propus de el, împreună cu Nicolae Păun, prevedea doar eliberarea celor care au condamnări de până la patru ani. „A fost gândit pentru persoanele cu rang înalt, persoane politice, nu pentru găinari. Proiectul îi viza pe cei care au pedepse de până la patru ani, însă la Comisia Juridică l-au modificat fără ca noi, iniţiatorii, să fim informaţi. Eu mi-am adus aportul, în special, la alineatul ce priveşte condiţiile proaste din puşcărie. România a fost amendată cu un milion de euro la CEDO din cauza asta", ne-a declarat Mădălin Voicu.

Mai multe