Aşa îţi pregăteşti maşina de iarnă!
Temperaturile scăzute, zăpada, poleiul, mâzga şi gheaţa sunt coşmarul oricărui şofer care circulă cu maşina în sezonul rece. Pentru a merge în siguranţă dar şi pentru a-ţi proteja autoturismul trebuie să iei măsuri speciale şi să urmezi câteva reguli simple care-ţi vor face călătoriile o adevărată plăcere.
Foloseşte combustibil antiîngheţ
Dacă ai maşină cu motor pe benzină, alege un sortiment de combustibil cu aditivi anti-îngheţ. Dacă maşina are motor diesel, este recomandată motorina de iarnă, care ajută la o aprindere mult mai uşoară.
Verifică bateria
În sezonul rece, bateria este mult mai solicitată decât pe timp de vară, iar puterea ei scade şi cu până la 50%. Dacă bateria este mai veche de trei ani, trebuie verificată la un service auto. Apoi, trebuie verificate contactele pentru a nu fi ruginite sau deteriorate.
Nu folosi frâna de mână în parcare
Dacă peste noapte sunt temperaturi scăzute, nu folosi frâna de mână când îţi laşi maşina în parcare. Există riscul să îngheţe cablul, iar dimineaţa să te trezeşti cu frâna de mână blocată.
Atenţie la presiunea din roţi
Verifică presiunea de fiecare dată când pleci la drum! Presiunea în anvelope se verifică periodic, cel puţin o dată la două săptămâni şi numai în momentul în care pneul este rece.
Schimbă ştergătoarele
Înlocuieşte lamelele ştergătoarelor dacă sunt uzate. Seara, când laşi maşina în parcare, iar peste noapte se anunţă ger, ridică ştergătoarele pentru a nu îngheţa pe parbriz. Dacă ţi se întâmplă una ca asta, în nici un caz nu porni ştergătoarele deoarece rişti să deteriorezi sistemul care le pune şi le ţine în funcţiune.
Cumpără spray-uri antiîngheţ
Cumpără spray-uri anti-îngheţ pentru parbriz, uşi şi încuietorile maşinii tale. Seara, pulverizează parbrizul, luneta, geamurile, oglinzile, zona chederelor şi a încuietorilor pentru a nu avea probleme dimineaţa, când vrei să pleci.
Ai spălat maşina? Usuc-o bine!
După spălare, maşina trebuie foarte bine uscată sau parcată într-un loc cât mai călduros. Dacă nu, apa care se scurge va îngheţa pe caroserie şi geamuri şi îţi va fi foarte greu să deschizi uşile şi capota.
Cum parchezi corect pe zăpadă
Campionul Titi Aur ne spune cum să parcăm corect maşina pe zăpadă pentru a reuşi să plecăm de pe loc a doua zi. "Dacă parcăm maşina în zăpadă, oprim motorul şi urcăm în casă s-ar putea ca dimineaţa, când vrem să plecăm, să avem o problemă. Ce se întâmplă, de fapt? Roţile sunt calde, căldura lor va topi zăpada, aceasta se va transforma în apă, iar apoi apa va îngheţa prinzând şi anvelopele. Îţi va fi destul de greu să ieşi din parcare. Ce trebuie făcut? Dacă parchezi pe zapadă, fă câteva manevre înainte-înapoi pentru a trasa o potecă."
5 sfaturi ca să întreţii anvelopele
Fereşte-le de agenţi chimici - Nu parca autoturismul în zone unde asfaltul este pătat cu benzină, motorină sau ulei. Aceşti agenţi chimici pot deteriora anvelopele producând schimbări moleculare şi structurale. Rezultatul este o anvelopă cu un centru de greutate dereglat şi cu o ridigizare a zonei afectate. Orice pneu care intră în contact su substanţe chimice prezintă riscul unei explozii din cauza solicitărilor.
Nu şofa agresiv - Dacă afară nu este zăpadă şi nici polei, tendinţa unora este de a merge mai repede şi de a şofa, uneori, mai agresiv. O mare greşeală pe care o poţi face este aceea de a pune frâne bruşte şi de a pleca de pe loc cu scârţâit de roţi. De asemenea, de multe ori lovim anvelopele de borduri sau intrăm în gropile din asfalt. Toate acestea duc la deteriorarea pneurilor.
Nu circula cu pneuri de iarnă primăvara - Cea mai mare greşeală pe care o fac unii şoferi este aceea de a circula primăvara cu pneuri de iarnă. Acestea se schimbă când temperaturile cresc peste 7 grade Celsius. În caz contrar, pe lângă faptul că va creşte semnificativ distanţa de frânare, vei fi nevoit ca la anul să cumperi cauciucuri de iarnă noi.
Nu circula pe sinele de tramvai - Şinele de tramvai pot fi foarte periculoase pentru anvelopele maşinii tale. Acestea pot înţepa cauciucul, îl pot tăia şi, astfel, deteriora.
Evită supraîncărcarea maşinii! Dacă trebuie să transporţi obiecte foarte grele, încearcă să repartizezi uniform greutatea. Dacă nu, în timp, anvelopele se vor uza neuniform, pe flancuri vor apărea microfisuri şi se va micşora adâncimea profilului.