8 sfaturi ca să păstrezi aerul curat în casă iarna

13 decembrie 2013 15:03   Național
Ultima actualizare:

În aceste zile friguroase, aerisim încăperile mai rar pentru a păstra căldura în casă, însă facem o mare greşeală! Aerul din locuinţa ta va deveni îmbâcsit, lipsit de prospeţime, iar lipsa de oxigen, praful şi bacteriile acumulate îţi vor afecta sănătatea. Iată 8 sfaturi despre cum să păstrezi aerul curat şi  proaspăt la tine în casă.

Aeriseşte puţin şi des

Aeriseşte de mai multe ori pe zi în fiecare încăpere timp de câteva minte. Lasă geamurile larg deschise la bucătărie, baie, sufragerie şi dormitoare. Pentru a păstra căldura în casă în timpul iernii dar, în acelaşi timp, pentru a avea aer curat şi proaspăt, este bine să aeriseşti puţin şi des.

Lasă aerul curat să circule în întreaga casă

O altă opţiune pe care o poţi lua în calcul: deschide larg geamul de la sufragerie sau uşa de la balcon. În acelaşi timp, lasă toate uşile deschise în casă. Astfel, aerul proaspăt va pătrunde în fiecare încăpere în parte.

Atenţie la umiditatea excesivă

În casa ta persistă un miros stătut? Atenţie la nivelul de umiditate din locuinţa ta. În baie şi bucătărie se formează aburi, iar, uneori, chiar şi în celelalte camere nivelul umidităţii este ridicat. Motivul? Unele persoane aleg să usuce rufele în dormitor sau living. De asemenea, mulţi dintre noi avem flori de apartament pe care le udăm excesiv.

Desfundă ţevile de apă

Mirosul neplăcut din casa ta poate veni de la ţevile şi conductele de apă din baie. Zonele de scurgere de la cadă, duş şi chiuvetă trebuie foarte bine curăţate şi desfundate. Poţi folosi oţet, apă fierbinte în care ai stors o lămâie sau Mr Muscolo. Ţevile trebuie să fie curate, fără depuneri. Vei vedea că şi mirosul va dispărea.

Foloseşte hota de aragaz

Mirosul de prăjeală, de ulei încins, fumul şi aburii care se formează atunci când găteşti vor fi absorbiţi de hota aragazului. Foloseşte cu încredere hota şi vei vedea că mirosul nu va mai fi atât de puternic. De asemenea, nu uita să laşi geamul de la bucătărie întredeschis!

Când găteşti, ţine uşa închisă la bucătărie

Când faci mâncare şi foloseşti aragazul sau cuptorul este recomandat să ţii uşa închisă la bucătărie. Astfel, mirosul de mâncare nu va pătrunde în întreaga casă. Dacă în locuinţa ta deja miroase a prăjeală, va fi destul de greu să scoţi mirosul în totalitate. Câteva zile va persista un iz de mâncare în haine, tapiţerii, mobilă, covoare şi perdele.

Foloseşte produse de curăţat naturale

În această perioadă, evită să foloseşti produse de curăţat chimice. Optează pentru cele naturale care nu vor încărca aerul din casa ta cu mirosuri grele. Alege bicarbonatul, oţetul de mere, lămâia şi sarea grunjoasă.

Evită dispozitivele care parfumează aerul

Lumânările parfumate ar trebui să fie evitate în această perioadă. Aroma lor artificială nu va face altceva decât să încarce şi mai mult aerul din casa ta. Poate la început nu-ţi vei da seama dar, după un timp, aerul va deveni irespirabil. Dacă vrei să parfumezi locuinţa foloseşte coji de portocală, gref, scorţişoară şi chiar boabe de cafea.

Yucca. E una dintre cele mai eficiente plante pentru îndepărtarea impurităţilor din aer.

Feriga. E şi ea o adevărată „uzină” de filtrare şi curăţare a aerului. Absoarbe eficient vaporii de apă şi e mare amatoare de praf.

 Ficusul. Are, pe lângă aspect şi calitatea de a neutraliza cele mai răspândite substanţe toxice din casă.

Filodendronul . E ca un burete pentru toxinele din aer. În plus, este potrivit pentru camerele călduroase şi uscate deoarece menţine la valori normale concentraţia vaporilor de apă din aer.

Azaleea. Este foarte eficientă în eliminarea amoniacului care se găseşte în toţi degresanţii şi în toate produsele de curăţare.

Mai multe