Veterinarii au început raziile de Crăciun
E nebunie în pieţe! Toată lumea aleargă să cumpere tot ce mai trebuie pentru Sărbători. Au rămas cu gurile căscate, ieri, când au dat nas în nas cu „echipele de comando” ale veterinarilor, venite să depisteze marfa stricată sau expirată.
Reporterii Click! au fost în Piaţa Matache, din Capitală, alături de doctorii veterinari, care şi-au intensificat controalele înaintea Sărbătorilor. Nici nu coborâsem din maşină că în spatele nostru au început zeci de apeluri telefonice.
„Vezi că e razie! Uite-i! Intră acum în hala mare! Închide şi pleacă acum. Ascunde prin spate ce nu e bun!" Părea că sunt oameni care au fost angajaţi special pentru acest rol: „să ţină de 6".
Sute de oameni erau ieri dimineaţă la cumpărături, în cea mai populară piaţă din Bucureşti. Iureş mare prin magazine şi la tarabe. La mare căutare sunt carnea, afumăturile, brânzeturile, ouăle, peştele. Când veterinarii au început să caute prin galantare, brusc, iureşul din piaţă s-a domolit. Ţăranii au lăsat legumele pe tarabe să vadă ce se întâmplă. La fel şi cei veniţi la cumpărături.
15 kilograme de carne de porc fără acte au fost confiscate în hala din Piaţa Matache
„Ne bucurăm să vedem că vin să scoată carnea alterată din magazine. După ce că suntem sărmani, ne mai şi păcălesc. Să îi amendeze în fiecare zi, să nu mai ne vândă porcării", ne-a spus Nicolae Brădiceanu, un pensionar care venise tocmai din Pantelimon ca să cumpere mai ieftin în Matache. Au fost de acord şi pieţarii, care nu mai se opreau din povestit de câte ori au fost păcăliţi chiar ei la cumpărături.
Medicii s-au uitat cu atenţie pe etichete, la ambalaje, la echipamentul vânzătorilor. După prima oră de verificări, părea că totul este bine. Dar nu a fost aşa. În hala de carne, doctorii au găsit marfă fără acte sau depozitată în condiţii neigienice.
Au găsit şi brânză topită expirată. În două ore, s-au dat 11 amenzi, în valoare totală de 8.200 de lei, iar activitatea din hala de carne şi lactate a fost suspendată şi va putea fi redeschisă când vor fi îndeplinite condiţiile de igienă. Veterinarii din toată ţara sunt prezenţi în pieţe, târguri, oboare şi magazine şi scotocesc tot, astfel încât să avem Sărbători liniştite.
- Mergeţi la cumpărături în magazine autorizate.- Verificaţi eticheta să vedeţi dacă produsul este în termen de valabilitate şi conţine şi preţul.- Vânzătorul trebuie să poarte halat, bonetă şi să manevreze marfa cu mănuşi de unică folosinţă.- Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie şi să fie elastică.- Brânzeturile trebuie vândute în ambalaje de unică folosinţă: pungi, hârtie cerată de uz alimentar.- Cumpăraţi ouăle, cozonacii, prăjiturile, legumele numai din locuri autorizate veterinar!- Pentru orice suspiciune sunaţi gratuit la 0800.826.787.