EXCLUSIV Pe urmele magilor în Ţara Sfântă. Impresii din locul unde s-a născut Iisus Hristos

23 decembrie 2013 17:12   Național
Ultima actualizare:

De curând, un grup de pelerini, enoriaşi ai Bisericii Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti, au fost în pelerinaj în Israel şi au vizitat Locurile sfinte unde s-a născut Mântuitorul Iisus, unde El şi-a desfăşurat activitatea misionară şi unde se află mormântul Său. Pentru că pelerinajul s-a desfăşurat în preajma praznicului Naşterii Mântuitorului Iisus, am discutat cu părintele însoţitor Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot în sfântul lăcaş, despre impresiile trăite de pelerini la ieslea unde s-a născut Iisus şi despre steaua care i-a însoţit pe cei trei magi spre această destinaţie.

Pelerinajele au o însemnătate deosebită, pentru că ele reprezintă popasuri duhovniceşti pentru sufletele credincioşilor care merg în căutarea adevărului, propovăduit de Sfânta noastră Biserică de 2.000 de ani, potrivit învăţăturii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Pelerinii sunt urmaşii magilor care, în înţelepciunea lor, şi prin semnele ce li s-au arătat, au căutat izvoarul vieţii, pe pruncul Iisus Hristos. Tot aşa şi credincioşii zilelor noastre merg, precum magii, în căutarea înţelesului sublim despre Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi locurile unde Acesta şi-a desfăşurat activitatea misionară. Plecând spre locurile sfinte, unde află ieslea Bethleem-ului prin vizualizarea şi prin palparea locului unde s-a născut Hristos, pelerinul descoperă înţelesul deplin al existenţei Învăţătorului nostru.

Peştera în care s-a născut Iisus Hristos este decorată cu icoane

Ieslea Bethleem-ului nu mai arată aşa cum a fost la început, plină de simplitate, constituind adăpost pentru animale, ci arată ca o comoară spirituală în mijlocul căreia simţi, cum n-ai simţit până atunci, liniştea sufletească deplină, pacea şi bucuria existenţei noastre creştine. Deşi se pătrunde greu în ieslea Bethleem-ului, din cauza aglomeraţiei, personalul care organizează aceste pelerinaje caută să lase pe fiecare pelerin în interiorul foarte mic al încăperii să trăiască câteva momente de sublimitate sufletească, să atingă cu mâna ieslea în sensul adevărat. În zilele noastre, ieslea reprezintă imaginea iconografică a Naşterii Domnului. Aici găsim steaua magilor, imortalizată pe podea, steaua care a fost călăuza magilor. În mica încăpere a ieslei, pelerinul mai vede şi câteva lucruri de decor religios care îl introduce în atmosfera naşterii Mântuitorului Iisus: candelabre, un gărduleţ prejmuitor care adăpostea animalele.

Biserica Naşterii Domnului din Bethleem

Pelerinii au fost impresionaţi de pictura care înfăţişează atmosfera din iesle şi din exteriorul acesteia: Locul Naşterii Domnului este situat într-un munte stâncos, cu ierburi şi mici tufişuri, iar în mijlocul acestora se găseşte peştera în care este situată ieslea, în formă dreptunghiulară ; aici este aşezat pruncul Iisus înfăşat, iar deasupra capului Său străluceşte o aureolă. În apropierea pruncului, în pictură ies în relief animalele din iesle - un bou şi un cal -, care-l încălzesc cu respiraţia lor pe Noul Născut. Impresionează în mod deosebit Maica Domnului, aplecată deasupra ieslei, cu o expresie blândă şi calmă, o dovadă a faptului că naşterea Pruncului ei s-a înfătuit fără durere, în mod miraculos. În această pictura, existentă în ieslea modernă, se mai observă că deasupra muntelui, din bolta cerescă în formă semicirculară, coboară o rază de lumină miraculoasă care pătrunde până aproape de capul Pruncului Iisus. Împreună cu pelerinii am urmărit cu deoasebit interes pictura care imortalizează şi întâmplările din afara peşterii: un înger care vesteşte păstorilor din preajma peşterii Naşterea Mântuitorului. La fel de impresionantă este şi partea compoziţiei unde se observă un grup de îngeri şi, sub aceştia, se remarcă cei trei magi - Balthazar, Melchior şi Gaspar venind pe jos, purtând cu ei daruri pentru pruncul Iisus.

Pelerinii recunosc că momentele trăite acolo devin unice, de referinţă, pentru viaţa lor de creştini. După o călătorie de acest fel, mulţi dintre ei îşi schimbă viaţa radical, devenind pelerini frecvenţi ai locurilor sfinte. Unii dintre aceştia, după ce au trăit momentele sublime ale vizitei la locurile sfinte- ieslea în care s-a născut Hristos şi mormântul Mântuitorului, şi-au propus ca, an de an (după posibilităţile materiale), să meargă în pelerinaj la locurile sfinte. Ei consideră că, după ce au vizitat multe locuri din lume, au ajuns la punctul culminant al experineţei lor de pelerini care trăiesc mirajul unor călătorii unice, la locurile care amintesc de existenţa pământeană a Mântuitorului Iisus - unde s-a născut, unde a trăit şi unde şi-a dat viaţa pentru iertarea păcatelor noastre.

Preotul însoţitor Valentin Fotescu mărturiseşte că a cunoscut un pelerin care i-a făcut o confesiune emoţionantă, unică în cariera sa: „Pelerinul, după ce a cutreierat lumea întreagă şi a ajuns la locurile sfinte, a socotit ca dreptul Simeon care L-a văzut pe pruncul Iisus şi a rostit cuvintele acestuia: „Acum, slobozeşte pe robul tău, stăpâne, că am văzut cu ochii mei izvorul mântuirii noastre de care nu mă voi despărţi până la sfârşitul veacului! Amin!"

Mai multe