Muzeul locomotivelor uitate: locul unde aproape nimeni nu vine să vadă exponatele

26 decembrie 2013 15:25   Național
Ultima actualizare:

Într-un sat numit Cuzdrioara, lângă Dej, se află un muzeu al locomotivelor, de care puţini ştiu. Acolo, în Depoul Dej Triaj, stau 18 locomotive cu aburi şi electrice, dar şi vagoane. Aşteaptă ca poveştile lor să fie ascultate nu doar de cei aproximativ 100 de turişti care le admiră într-un an.

Muzeul a fost creat în urmă cu 21 de ani de o mână de pasionaţi de la Depoul de Locomotive al CFR Marfă Dej. „Este singurul de acest gen din Ardeal", afirmă custodele ineditului muzeu, Florin Nan. Cele mai „bătrâne" exponate au 105 ani: o locomotivă electrică cu acumulatori fabricată, în 1908, la Berlin şi o locomotivă cu aburi din acelaşi an, făcută la Viena.

Locomotiva cu aburi situată la intrarea în depou are 105 ani şi este una dintre cele mai vechi din ţară

Cum intri în curtea depoului dai cu ochii de „Mariana", o locomotivă cu aburi fabricată în 1943 de Uzinele Malaxa, „soldat" pe şine în Al II-lea Război Mondial. Mecanicii au botezat-o „Mariana" de dragă ce le-a fost. În faţa ei, pe aceeaşi şină stă o „surată" care face parte dintr-o serie de locomotive militare făcute la comanda lui Hitler. „A fost fabricată, în 1945, la Uzinele Skoda şi este printre ultimele din seria DR-52, seria de locomotive făcute din ordinul lui Hitler", explică custodele.

O altă maşinărie celebră este o locomotivă cu aburi care a jucat în filmul românesc „Trenul vieţii", în 1997. Aceasta are 77 de ani, a ieşit pe poarta Uzinelor Malaxa şi faţă de celelalte scoate un sunet aparte, deoarece are un fluier făcut dintr-un proiectil de tun. Unele dintre „bătrânele doamne" pe şine sunt funcţionale şi azi. Marele regret al custodelui din Dej e că nimeni nu se încumetă să le folosească în scop turistic.

Mai multe