Iată calendarul taxelor şi impozitelor pe care le plăteşti în 2014!
Anul acesta vom face iar coadă la ghişee pentru a ne plăti taxele şi impozitele. Iar dacă nu vor fi achitate la timp, rişti să suporţi penalizări care ar putea să te usture rău la buzunar. Pe site-ul ANAF (Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală) a fost publicat calendarul obligaţiilor fiscale pentru acest an. Click! îţi spune care sunt cele care te-ar putea interesa!
15 ianuarie
Contribuabilii trebuie să depună declaraţia pentru înregistrarea gospodăriei individuale care realizează băuturi alcoolice destinate consumului propriu. Este vorba despre gospodăriile individuale care produc bere, vinuri şi băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri. Persoanele fizice care au închiriate mai mult de cinci locuinţe au obligaţia să depună la Fisc Declaraţia privind venitul estimat (Formularul 220)
27 ianuarie
Românii care obţin venituri din străinătate pentru activităţi în România trebuie să depună Declaraţia prinvind veniturile obţinute din salarii (Formularul 224). Se achită lunar.
31 ianuarie
Cei care obţin venituri din închirieri de locuinţe (sub 5 contracte), din activităţi independente sau agricole impuse pe bază de normă de venit şi din drepturi de proprietate intelectuală trebuie să depună la Fisc Declaraţia privind venitul estimat. (Formular 220).
Depunerea declaraţiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Sunt vizaţi întreprinzătorii titular ai unei întreprinderi individuale, membrii întreprinderilor familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele care au venituri din profesii libere, persoanele care au venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă.
25 martie
Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferentă trimestrului.
31 martie
Românii trebuie să plătească prima tranşă din taxele şi impozitele locale.
26 mai
Depunerea declaraţiilor privind veniturile realizate în România sau din străinătate, după caz, pentru fiecare categorie şi sursă de venit pentru anul trecut (formularul 200 şi 201) Depunerea cererii privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ. Depunerea declaraţiei privind impozitul pe construcţii şi plata impozitului pe construcţii, prima rată. Impozitul pe construcţii se plăteşte în două rate egale, până la 25 mai şi 25 septembrie inclusiv.
25 iunie
Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, aferentă trimestrului II.
25 iulie
Efectuarea plăţii anticipate în valoare de 50% din impozitul pe venit efectuat de către persoanele care obţin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv (prima parte)
25 septembrie
Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, aferentă trimestrului III.
Depunerea declaraţiei privind impozitul pe construcţii şi plata impozitului pe construcţii, rata a doua.
30 septembrie
Contribuabilii trebuie să plătească ultima tranşă din taxele şi impozitele locale.
27 octombrie
Efectuarea plăţii anticipate de 50% din impozitul pe venitul din activităţile agricole (prima rată).
25 noiembrie
Efectuarea plăţii anticipate de 50% din impozitul pentru venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală (a doua rată). Este vorba despre cei care obţin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv.
Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferentă semestrului II.
15 decembrie
Efectuarea plăţii anticipate de 50% din impozitul pe venitul din activităţile agricole (a doua rată).
Ce penalităţi se percep
Conform Codului fiscal, impozitul anual pe clădiri, pe terenuri şi pe mijloacele de transport se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv. Pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată datorate bugetelor locale, se datorează, conform art. 124 din Codul de Procedură Fiscală, majorări de întârziere de 2%.
"Nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculată pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv", se spune în lege. Penalităţile de întârziere reprezintă sancţiunea pentru neîndeplinirea obligaţiilor de plată la scadenţă şi se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Declararea veniturilor este obligatorie până la data de 26 mai. Cei care nu şi-au declarat la timp veniturile riscă, potrivit legislaţiei în vigoare, amenzi între 50 şi 500 de lei.
Persoanele fizice care în anul 2013 realizează venituri din activităţi agricole au obligaţia efectuării plăţii primei rate reprezentând 50% din impozitul anual stabilit conform deciziei de impunere până la 27 octombrie 2014. Respectând termenul, veţi evita perceperea de dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru neplata la termen a obligaţiilor fiscale. Dobânzile se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Nivelul dobânzii este de 0,04% pentru fiecare zi de întârziere.