Şoferii sancţionaţi în străinătate primesc amenda acasă
Şoferii români care încalcă regulile de circulaţie în ţările UE şi sunt sancţionaţi de statul respectiv vor primi amenzile la adresa de domiciliu din România. Această regulă este legiferată printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.ro.
Astfel, dacă pleci în călătorie în Franţa, de exemplu, şi ai trecut pe culoarea roşie a semaforului, ai fost prins vorbind la telefon, ai depăşit viteza regulamentară sau nu ai purtat centura de siguranţă, amenda îţi va veni acasă în maximum două luni.
Noua lege, în toate statele Uniunii Europene
România are obligaţia de a transpune în legislaţia naţională Directiva CBE - un document ce urmăreşte să asigure un nivel mai ridicat de protecţie pentru toţi utilizatorii drumurilor din ţările Uniunii Europene. În acest fel, se facilitează schimbul transfrontalier de informaţii privind încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră şi executarea sancţiunilor atunci când încălcările respective sunt săvârşite cu un vehicul înmatriculat în alt stat membru UE.
Odată transpusă în toate statele membre, directiva va permite, printre altele, crearea unei reţele de schimb de date electronice din întreaga Uniune Euopeană pentru a identifica şoferul implicat în săvârşirea unor încălcări ale normelor de circulaţie. În acest fel, autorităţile statului în care ai încălcat legea vor putea să-ţi trimită pe adresa de domiciliu o scrisoare prin care eşti informat că ai primit sancţiune.
Cum primeşti sancţiunea?
Comunicarea procesului verbal şi a înştiinţării de plată se va face prin poştă, cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire.
De asemenea, procesul verbal poate fi comunicat contravenientului şi prin fax, e-mail sau orice alte mijloace ce asigură transmiterea acestuia şi confirmarea de primire, dacă autorităţile române dispun de aceste date.
Când se prescrie?
Documentul va fi considerat comunicat în termen de două luni de la data expediţiei, dacă nu este returnată corespondenţa sau nu este confirmată primirea acesteia într-un termen mai scurt.
Practic, dacă ai încălcat legea rutieră într-un stat membru UE, iar autorităţile de acolo ţi-au trimis o sancţiune pe care ai primit-o după două luni, aceasta se prescrie. Dacă, dimpotrivă, primeşti sancţiunea în termen de două luni de la data expedierii, atunci eşti bun de plată.
Unde plăteşti amenzile?
După primirea procesului verbal, şoferii vor putea efectua plăţile amenzilor prin intermediul serviciilor poştale, al instituţiilor financiar bancare sau folosind instrumente de plată electronică, dacă au card. De asemenea, îţi poţi achita amenda primită în străinătate şi prin Sistemul electronic naţional de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar.
Iată pentru ce poţi fi «pedepsit»!
Excesul de viteză; Nefolosirea centurii de siguranţă; Nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului; Conducerea sub influenţa alcoolului; Conducerea sub influenţa stupefiantelor; Nefolosirea căştii de protecţie;Utilizarea unei benzi interzise;Utilizarea ilegală a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare în timpul conducerii autovehicului.