«Porcul-somon», bun chiar şi pentru bolnavii de inimă

20 ianuarie 2014 15:48   Național
Ultima actualizare:

E blănos şi cârlionţat, de nici nu zici că e porc. În plus, are atât de multe porecle, încât nici nu ştii care i se potriveşte cel mai bine. Ceea ce e sigur e faptul că porcul de Mangaliţa are o grăsime aproape la fel de sănătoasă ca somonul.

Porcul-somon, porcul cu blană, porcul cu lână creaţă sau uleiul de măsline cu patru picioare. Cam acestea sunt poreclele porcului de Mangaliţa. Există cam 35.000 de exemplare din această rasă în România, iar cererea creşte de la o zi la alta. Şi asta, pentru că porcul de Mangaliţa are o grăsime, culmea, sănătoasă, fapt confirmat de analizele de laborator.

“Porcul cu blană” fată 6-7 purcei o dată

"În urma unei analize solicitate Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti pe o bucată de slănină, rezultă că ponderea acizilor graşi nesaturaţi este de 70%, aproape identică cu cea din carnea de somon. Profilul lipidelor (n.r. lipidele sunt grăsimi importante pentru sănătate), acizi graşi nesaturaţi, este de 65%, cantitate aproape identică descoperită şi în uleiul de masline, laptele de mamă, sâmburele de nucă", a declarat, pentru agrointel.ro, Ioan Tătăran, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale Maramureş şi crescător de porci din rasa Mangaliţa. Asta înseamnă că inclusiv bolnavii de inimă pot consuma carnea porcului de Mangaliţa.

Costă 15 lei/kg în viu

„Porcul de Mangaliţa mănâncă orice resturi vegetale, rădăcini, ghindă, iarbă şi altele. Perioada de creştere este mai mare, dar cantitatea de hrană este aceeaşi ca la porcii din rasa comună. Alt aspect important este că nu are nevoie de un adăpost special, este foarte rezistent la frig, iar boala nu prea se prinde de el, are o imunitate ridicată la boli", a mai precizat Ioan Tătăran. Referitor la preţ, porcul de Mangaliţa se vinde în viu cu 15 lei/kg, faţă de 8 lei/kg pentru celelate rase. „Vindem, pe lângă carne, şi specialităţi precum jambon, cârnaţi etc", a adăugat Tătăran.

Mai multe