8 sfaturi ca să-ţi reamenajezi boxa de la subsol

22 ianuarie 2014 17:36   Național
Ultima actualizare:

Dacă nu este îngrijită, boxa de la subsol îşi pierde orice fel de utilitate. Şi, cum foarte mulţi dintre noi locuim la bloc, în apartamente relativ mici, un spaţiu în plus de depozitare este mai mult decât binevenit. Iată cum poţi să-ţi transformi beciul într-o adevărată cămară.

1. Atenţie la umezeală!Umezeala este cel mai mare duşman de care trebuie să scapi. Dacă prin interiorul boxei trec ţevi, ai grijă ca acestea să nu curgă. Dacă observi picături care se preling pe perete sau direct pe ciment, anunţă imediat administraţia blocului. Pentru a scăpa de umezeală, izolează preţii. Astfel, apa nu se va infiltra de la vecini.  Gura de aerisire nu trebuie astupată! Pe acolo pătrunde aerul care ventilează încăperea.

2. Scapă de insecte!La subsolul blocurilor îşi fac adăpost pisicile, care pătrund prin gurile de aerisire. De aici apar puricii. Iar o boxă infestată cu purici este, practic, inutilă. Ce-i de făcut? Pune peste gurile de aerisire o plasă cu ochiuri mari, în aşa fel încât aerul să poată circula. Apoi, subsolul trebuie dezinfectat, iar boxele curăţate şi văruite.

3. Înlătură prafulPentru a înlătura praful, trebuie să acoperi cu ipsos toate găurile din preţii boxei, iar apoi să văruieşti. Dacă nu, tencuiala va continua să cadă, se va face mereu mizerie şi nu vei scăpa niciodată de praf.

4. Ce facem cu rugina?Pentru a evita rugina, uşa boxei trebuie să fie din plastic sau din metal vopsit. Evită uşile şi rafturile din lemn pentru că acesta putrezeşte foarte repede în umezeală. Rafturile din interor şi dulapurile trebuie să fie şi ele tot din plastic.

5. Scapă de lucrurile inutileVrei să-ţi organizezi cât mai bine spaţiul? Scapă de lucrurile foarte vechi şi inutile! Dacă mergi pe ideea că, poate, cine ştie, vei mai avea nevoie de ele, nu vei reuşi niciodată să ai ordine în boxă.

6.Foloseşte rafturi din plasticPlasticul nu se umflă de la umezeală, nu putrezeşte şi nu rugineşte. Mai mult, poate fi foarte uşor de curăţat. Agaţă de pereţi cât mai multe rafturi. Astfel, nu vei depozita obiectele direct pe ciment şi vei câştiga spaţiu. 

7. Cumpără un dulap cu sertareUn dulap înalt, cu uşi glisante şi cu multe sertare este întotdeauna binevenit. În el poţi depozita obiectele mărunte precum truse de scule, cuie, piuliţe, şaibe, instrumente de pescuit.

8. Ce obiecte poţi depozita în boxă?În boxă poţi depozita bicicleta, sănuiţa, skiurile, clăparii şi instrumentele de pescuit, umbrele de plajă, saltele de plajă, damingene şi borcane, butoaie, aparatură electronică şi electrocasnică de mici dimensiuni etc. Nu depozita cărţi, reviste sau cutii din carton pentru că umezeala le va deteriora. Legumele şi fructele pot fi depuse în boxă doar dacă locul este aerisit şi foarte uscat.

Cum păstrezi hainele?Obiectele textile se păstrează foarte bine în saci de plastic vidaţi. Cu ajutorul aspiratorului, aerul din interiorul acestor saci poate fi scos, iar dimensiunile pungii scad considerabil. Plasticul vidat protejează împotriva umezelii şi a mirosului. Înăuntru poţi pune câteva pliculeţe de levănţică sau alt odorizant.

Mai multe