Adrian Iovan şi-a dat viaţa pentru medicii din avion! Ce a făcut cu ultimele puteri
Se pare că Adrian Iovan s-a gândit până în ultima clipă la oamenii din avionul pe care-l conducea. Cu toate că era prins sub fiarele contorsionate ale avionului şi avea picioarele rupte, Iovan i-a sfătuit să se îndepărteze de avion şi să facă focul pentru a se salva.
Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Fundeni, a oferit un interviu emisiunii "Wowbiz" în cadrul căruia a povestit în detaliu clipele de groază prin care au trecut victimele accidentului aviatic din Apuseni. Prof. dr. Irinel Popescu este prima persoană care a aflat de tragicul accident şi cel care a ţinut legătura cu şeful echipei medicale, Radu Zamfir.
„În momentul în care se decolează pentru preluarea organului de prelevare este important de ştiut pentru a se putea demara pregătirile de pregătie. Astfel, noi suntem în permanenţă în contact cu echipa de prelevare. Eu am fost cel care am sunat în jurul orei 15:50, când în mod normal avionul ar fi trebuit să ajungă la Oradea. Atunci l-am sunat pe doctorul Zamfir care mi-a spus «Am căzut cu avionul», după care mi-a închis. La ora 16:01 l-am sunat din nou. Din acel moment, atenţia noastră s-a îndreptat către echipajul afectat. N-am avut nicio imagine asupra locului unde a s-a petrecut incidentul şi am sperat să fie unul uşor de găsit. Nu am vorbit foarte des cu ei, pentru că a vorbi cu ei nu ajuta foarte mult. Ne-a liniştit faptul că patru dintre răniţi erau medici", a spus prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Fundeni, pentru emisiunea"Wowbiz".
Medicul a mărturisit că a înţeles că pilotul ar fi avut grijă ca pasagerii avionului său să ia toate măsurile necesare ca să poată fi salvaţi. Se pare că Adrian Iovan şi-a folosit ultimele puteri pentru a-I sfătui să se îndepărteze de avion şi să facă focul pentru a se încălzi şi pentru a se face văzuţi.
„Am înţeles că la început pilotul a dat unele indicaţii: să se facă focul, să se îndepărteze de avion. Membrii echipei s-au ajutat unul pe altul. Eşecul, dacă putem spune aşa, este faptul că nu au reuşit să-l descarcereze pe Adrian Iovan. Au încercat, dar nu au reuşit. Şi manevrele de resuscitare ale tinerei studente au avut un sfârşit nefericit. Radu a încercat să-i resusciteze pe Iovan şi pe fată, ceilalţi au încercat să facă focul, au dat telefoane. Aurelia Ion a fost resuscitată preţ de mai multe ore. Doctorul Radu Zamfir era coordonatorul echipei medicale. El şi-a dat acceptul ca Aurelia să fie în avion. Radu Zamfir mi-a spus în jurul orei 15:50 că s-au prăbuşit. După părerea mea este că atunci s-a şi întâmplat. Dacă a fost inconştient, a fost puţin timp. Maxim 2-3 minute", a mai spus prof. dr. Irinel Popescu.
Totodată, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Fundeni a precizat că pacienta pentru care solicitase ficatul transportat de Adrian Iovan nu era o urgenţă şi că zborul putea fi reprogramat.
„Pacienta pentru care se solicitase transplantul putea să suporte o amânare. Dacă se decidea că vremea era nefavorabilă, zborul putea fi amânat. Dificultăţile legate de zbor au început de la Sibiu. În momentul în care a fost constatat givrajul, Iovan avea două soluţii: să ridice avionul sau să coboare. Elementul decisiv al sfârşitului tragic a fost pierderea motoarelor. Atenţia pilotului a fost să menţină manşa avionului şi să transforme o prăbuşire într-o aterizare forţată. Se pare că Adrian Iovan a reuşit asta. Cel puţin asta mi-a confirmat şi doctorul Radu Zamfir", a încheiat şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Fundeni.
Sfâşietor! Declaraţia fratelui studentei decedate în accidentul aviatic: «Nu mai am lacrimi»
OFICIAL ŞI INTEGRAL: Raportul accidentului aviatic în care au murit doi oameni
Trupul lui Adrian Iovan, ridicat din Alba de fiica pilotului! Cât de afectată e de moartea tatălui