8 sfaturi ca să circuli în siguranţă pe zăpadă

24 ianuarie 2014 15:44   Național
Ultima actualizare:

Prima zăpadă serioasă din acest an s-a aşternut deja în multe zone din ţară, iar ninsorile şi viscolul nu se vor potoli nici astăzi. Aşadar, dacă plecaţi de acasă la volan, trebuie să fiţi foarte prudenţi pe şosea, pentru a evita neplăcerile. Click! a stat de vorbă cu Titi Aur, pilot de raliu, care ne-a spus cum să şofăm în siguranţă iarna.

Cu ce viteză circulăm?

Viteza se adaptează în funcţie de aderenţa maşinii pe şosea. Aderenţa, pe de altă parte, depinde foarte mult de ce este pe jos: zăpadă, gheaţă fină, gheaţă zgrunţuroasă, asfalt uscat, materiale antiderapante, noroi, apă, mocirlă etc. Trebuie ştiut faptul că aderenţa e cu atât mai mare cu cât temperaturile de afară sunt mai mici. Astfel, dacă afară se înregistrează o temperatură de - 10˚C , aderenţa maşinii va fi mult mai bună decât la temperaturi de 0˚C. Dar şoferii nu ştiu acest lucru. Dovadă sunt accidentele care se produc mai ales la prima zăpadă a sezonului rece. Afară încă e cald, zapada e apoasă - iată mediul propice pentru accidente rutiere.

Pneurile de iarnă, aderenţă scăzută pe gheaţă

Cauciucurile de iarnă se comportă diferit pe zapadă şi pe gheaţă. Dacă pneurile de vară se comportă prost indiferent de ce avem pe jos, pneurile de iarnă au o aderenţă bună pe zăpada bătătorită şi o aderenţă foarte scăzută pe gheaţă şi polei. Cauciucurile de iarnă îţi dau curaj să mergi pe zapadă, simţi maşina sigură şi nu mai iei în calcul faptul că urmează să intri pe o porţiune de şosea îngheţată. Astfel, şoferul nu reduce din viteză, iar anvelopele, odată ce au intrat în zona alunecoasă, îşi pierd brusc aderenţa.

Frânează în siguranţă!

Dacă maşina nu are sistem ABS, şoferul trebuie să evite cu orice preţ să blocheze roţile. Dacă autoturismul este echipat cu sistem ABS, şoferul trebuie să apese pe frână până la capăt şi să nu ridice deloc piciorul de pe pedală. Chiar dacă pedala tremură şi ai impresia că maşina nu se opreşte, trebuie să laşi ABS-ul să-şi facă treaba. Maşina ştie ce are de făcut. Să apeşi frâna, să ridici piciorul de pe pedală, iar apoi să apeşi din nou e cea mai mare greşeală pe care o poţi face.

Aşa testezi aderenţa!

Este recomandat ca, înainte de a porni la drum, imediat ce ai ieşit cu maşina pe stradă, să verifici aderenţa anvelopelor. Într-o zonă puţin circulată frânează brusc şi vezi cum se comportă maşina. Un alt test este să tragi de volan stânga - dreapta şi să urmăreşti dacă menţii direcţia de mers sau, dimpotrivă, derapezi. Doar în acest fel vei şti cum se comportă, de fapt, maşina şi cât de sigur este să circuli cu ea.

Bucureştiul şi zece judeţe din sudul ţării vor fi până mâine, la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol, alte 16 judeţe fiind avertizate cu cod galben. Potrivit avertizării cod portocaliu emise de ANM ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30 - 40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.

Astăzi şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75 - 80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită. Judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Olt, Argeş, Covasna, Braşov, Sibiu, Hunedoara şi Caraş-Severin vor fi, până mâine, la ora 18.00, sub avertizare cod galben. În sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vântul va avea la rafală 60 - 70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent.

Atenţie, însă! Avertizarea cod portocaliu de ninsori şi viscol ar putea fi prelungită până luni, cu posibilitatea de a fi emis şi codul roşu în anumite zone, a anunţat conducerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Directorul general al (ANM), Ion Sandu, a precizat că este posibil ca atenţionarea cod portocaliu să fie extinsă, astăzi, şi pentru judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. (M.Dohi)

Tu ţi-ai echipat maşina pentru sezonul rece? Dacă nu,  grăbeşte-te pentru că a venit iarna! Reporterii Click! au fost în magazine şi îţi spun cât te costă să cumperi pneuri de iarnă, racletă, lopată, lanţuri antiderapante şi spray-uri antiîngheţ.

- Pneuri de iarnă - Dacă nu ai anvelope de iarnă, cumpără un set nou de patru bucăţi şi evită produsele second hand. Este recomandat să cauţi numai cauciucuri de iarnă şi nu all season. - Saci cu nisip - Sacii cu nisip sunt folositori în momentul în care rămâi înzăpezit. Turnând nisip în dreptul roţilor, se formează aderenţă, iar maşina poate fi scoasă din zăpadă. Nisipul este amestecat cu sare pentru topirea zapezii. - Lopată - În portbagaj trebuie să ai o lopată pe care o poţi folosi tot pentru dezăpezirea roţilor. - Racletă - Racleta se foloseşte pentru îndepărtarea pelicului de gheaţă care se formează pe geamuri, lunetă şi parbriz. În magazine vei găsi foarte multe modele, de la raclete simple până la cele accesorizate cu mănuşă, perie sau lamelă din cauciuc.- Spray-uri antiîngheţ şi antiaburire - Unele se folosesc pentru evitarea îngheţului în jurul portierelor (la chedere) şi a şergătoarelor. Altele sunt folosite pentru dezgheţarea încuietorilor, iar altele pentru dezaburire în interior.

Prima ninsoare adevărată a şi început să le golească buzunarele şoferilor. Cei care s-au încumetat, ieri, să plece la drum cu maşina fără cauciucuri de iarnă au dat nas în nas cu poliţiştii de la Rutieră.

Aşa au păţit şi zeci de şoferi din Buzău, care au fost traşi pe dreapta. Poliţiştii nu au stat pe gânduri şi i-au amendat la sânge pe cei care nu aveau autoturismele echipate corespunzător. De la 1 noiembrie 2011 toţi conducătorii auto sunt obligaţi să aiba maşinile dotate cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. În caz contrar, şoferii riscă amenzi care ajung la 1.700 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare. (A.Bucur)

Mai multe