10 sfaturi ca să menţii aerul curat în locuinţa ta pe timp de iarnă

27 ianuarie 2014 15:44   Național
Ultima actualizare:

Pentru că iarna aerisim mai rar ca să păstrăm căldura în locuinţă, uneori simţim că mirosurile din casă spun persistente şi greu de îndepărtat. Când găteşti, miroase a mâncare. După ce faci duş, în baie miroase a umezeală. Dacă fumezi, îţi este imposibil să mai elimini mirosul de tutn din cameră. Iată câteva sfaturi simple despre cum să păstrezi aerul curat şi sănătos la tine acasă fără să ţii geamurile deschise ore în şir.

1. Foloseşte hota când găteşti - Atunci când găteşti în cantităţi mai mari este recomandat să închizi uşa la bucătărie şi să foloseşti hota. Astfel, mirosul şi aburii nu vor pătrunde în casă. Nu uia că aburii şi umezeala pot crea igrasie, pătrund în haine şi păr lăsând un miros neplăcut pentru mult timp.

2. Acoperă oalele cu mâncare din frigider - Depozitarea mâncărurilor gătite trebuie să se facă în recipiente care să fie acoperite cu capac. Astfel, mirosurile nu vor invada frigiderul, iar bucătăria nu va mirosi de fiecare dată când deschizi uşa aparatului frigorific.

3. Elimina aburii din baie - Pentru a elimina umezeala, aburii şi mirosurile neplăcute din baie trebuie să instalezi un ventilator pe care să-l activezi atunci când este nevoie. Nu uita că, în lipsa unei bune aerisiri pereţii pot fi atacaţi de mucegai şi igrasie

4. Nu usca hainele în cameră - Apa care se evaporă din haine face ca aerul din camera respectivă să devină foarte greu de respirat. Dacă nu găseşti o altă soluţie, atunci va trebui să instalezi în cameră un aparat pentru absorbtia umezelii.

5. Stabileşte un loc precis pentru fumat - Dacă cineva din familia ta fumează, atunci alege un loc unde fumatul să fie permis. Poţi alege balconul sau bucătăria, chiar şi camera de zi dar în nici un caz nu trebuie să fumezi în camera în care se doarme.

6. Curăţă sitele de aerisire - Este vorba despre sitele care acoperă aerisirea din baie, bucătărie sau debara. De-a lungul timpului, acestea se murdăresc cu praf şi se pot astupa. Curăţă-le frecvent sau înlocuieşte-le cu unele noi.

7. Decorează locuinţa cu flori - Parfumul florilor va reîmprospăta aerul din locuinţa ta însă acestea nu trebuie ţinute în dormitor, noapte, în timp ce dormi. Aşază vazele cu flori în bucătărie şi living, în zonele cele mai luminoase ale încăperilor.

8. Cumpără plante de apartament - Plantele de apartament filtrează şi purifică aerul din locuinţa ta eliminând mult oxigen. Cumpără plante precum ficus, filodendron, pakira, aloe vera.

9. Nu fuma în casă  - Dacă eşti fumător, evită să fumezi în dormitor sau living. Poţi fuma în bucătărie, cu uşa închisă şi geamul deschis sau în balcon. Odată ce mirosul de fum s-a impregnat în tapiserie şi mobilă cu greu îl vei mai scoate.

10. Foloseşte odorizante de cameră naturale – evită să cumperi odorizante de cameră din comerţ pentru că acestea conţin foarte multe chimicale. Optează pentru produse naturale precum coji de lămâie sau portocală, boabe de cafea, scorţişoară sau alte mirodenii pe care să le păstrezi într-un bol în fiecare încăpere.

Mai multe