Ai rămas blocat cu maşina în zăpadă? Aşa îţi salvezi viaţa!

27 ianuarie 2014 15:40   Național
Ultima actualizare:

Cel puţin o lună de acum încolo vom avea parte de zăpadă şi viscol. Iar riscul de a rămâne blocat cu maşina în nămeţi va fi mare. Lt. Vasile Daniel, purtător de cuvânt al Inspectoratuluide Urgenţă „Dealu Spirii” , ne spune ce să facem pentru a fi găsiţi de salvatori.

Rezervorul maşinii trebuie să fie plin. Înainte de a pleca în afara oraşului, indiferent de cât de mică e distanţa până la destinaţie, trebuie să faci plinul maşinii. Dacă rămâi blocat în zăpadă, acest lucru îţi poate salva viaţa.

Pentru a nu suferi de frig, dă drumul la sistemul de încălzire. Atenţie! Ţine ventilatorul pornit câte 10 minute în fiecare oră. Dacă ţii motorul pornit, deschide puţin geamul pentru a aerisi în interiorul maşinii. Verifică periodic dacă nu cumva ţeava de eşapament a fost îngropată în zăpadă. În caz contrar, noxele care pătrund în habitaclu îţi pot fi fatale.

Ia mâncare şi apă. Dacă pleci la drum, chiar dacă te gândeşti că vei ajunge la destinaţie în doar câteva ore, ia cu tine mâncare, apă şi ciocolată. Este recomandat să avem un termos în care să păstrăm ceai cald şi care se poate încălzi la bricheta maşinii. În cazul în care rămâi blocat în zăpadă, organismul are nevoie să fie hidratat. De asemenea, pentru a supravieţui acestei situaţii limită, trebuie să ne hrănim corespunzător. La tine trebuie să ai conserve sau sandvişuri. O bucată de ciocolată îţi va da energia de care corpul tău are foarte mare nevoie.

Semnalizează-ţi poziţia cu farurile. Ca să fi g ăsit cât mai repede de salvatori, maşina ta trebuie să fie cât mai vizibilă. Dacă afară se înserează, încearcă să-ţi semnalizezi poziţia aprinzând şi închizând farurile, la anumite intervale de timp. Lasă lumina aprinsă în habitaclu, foloseşte luminile de avarie şi ajută-te chiar şi de lumina unei lanterne.

Claxonează! Pentru a te face auzit, claxonează din când în când. Este foarte posibil ca salvatorii să fie în apropiere dar să nu te observe. Claxonând, îi ghidezi exact în locul în care te afli. De asemenea, poţi lăsa deschis radioul sau casetofonul, tocmai pentru a te face auzit şi, astfel, reperat. Mai mult, pentru ca maşina ta să fie observată de salvatori, leagă de antenă o eşarfă sau o batistă colorată. Poţi folosi chiar şi pungi, practic orice te poate face vizibil.

Maşina, cât mai vizibilă. Nu lăsa ca zăpada să acopere maşina! Nimeni nu te va mai găsi în nămeţi, chiar dacă salvatorii vor trece pe lângă tine. Foloseşte un făraş şi o mătură pentru a înlătura zăpada de pe capotă, portbagaj şi plafon.

Telefonul mobil trebuie să fie încărcat. Pentru a cere ajutor, trebuie să suni la numărul de urgenţă 112. Însă, pentru asta, ar trebui ca bateria telefonului tău să fie încărcată. În cazul în care ştii că bateria se descarcă repede, trebuie să iei cu tine un încărcător de maşină. Dacă pleci la drum pe vreme rea, ar fi bine să iei cu tine orice dispozitiv care te ajută să comunici cu prietenii şi familia. Pe lângă telefonul mobil, poţi lua laptopul sau tableta. Astfel, dacă se întâmplă să rămâi blocat în zăpadă fără nici un ajutor, îţi poţi alerta imediat cunoscuţii.

Accesează aplicaţia de localizare GPS a telefonului. În acest fel, poţi transmite prin mail, SMS şi reţele de socializare coordonatele geografice ale locului în care te afli. Salvatorii te vor găsi mult mai repede dacă îi ajuţi cu astfel de informaţii.

Nu consuma băuturi alcoolice! E total interzis să consumi băuturi alcoolice într-o asemenea situaţie limită. Alcoolul crează o falsă senzaţie de căldură pentru că vasele de sânge se dilată. Însă, organismul nostru pierde mult mai multă căldură, într-un ritm accelerat. Vei îngheţa de frig!

Nu părăsi maşina! Nu este indicat să părăseşti maşina pentru a căuta adăpost dacă nu cunoşti zona în care te afli şi dacă nu ştii care este distanţa până la următoarea localitate. Recomandat este să stai în maşină. „Au existat multe cazuri în care şoferii au plecat să caute adăpost, dar nu au mai ajuns şi nici nu s-au mai întors vreodată", ne-a spus Vasile Daniel, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Urgenţă „Dealu Spirii". 

Mai multe