5 trucuri să faci faţă frigului de afară

28 ianuarie 2014 16:22   Național
Ultima actualizare:

Iarna este anotimpul în care infecţiile ne pândesc la tot pasul. Gerul ruinează sistemul imunitar şi ne provoacă tot felul de tulburări chiar şi la stomac. Există însă plante minune care ne ajută cu brio să facem faţă frigului de afară.

Usturoi

Usturoiul face parte din familia cepei şi poate fi folosit atât la gătit, cât şi ca medicament. Uleiul volatil care îi produce mirosul distinctiv conţine o substanţă numită alicină care are calităţi de antibiotic natural. Usturoiul este un remediu miraculos în infecţiile respiratorii, bronşite, tuse, răceli, tulburări digestive şi scade tensiunea arterială.

Nalbă mare

Originară din Europa, nalba mare conţine substanţe vitale care acţionează ca un balsam şi protejează ţesuturile. Este un remediu excelent împotriva inflamaţiilor sistemului respirator şi ale sistemului digestiv. Se recomandă înseosebi în tratarea bronşitei, a tusei seci, infecţiilor aparatului digestiv, în infecţii renale, afecţiuni bucale inflamatorii, afecţiuni ale pielii.

Astragalus

Originară din China, astragalus este o plantă folosită des ca leac în medicina tradiţională chineză, una dintre cele mai valoroase plante din lume. Aceasta stimulează puternic sistemul imunitar şi este de mare ajutor în caz de răceli, lipsa poftei de mâncare, tulburări digestive în urma unor boli. Extern, ajută la videcarea rănilor, reduce efectele secundare ale chimio şi radioterapiei.

Roiniţă

Cunoscută în întreaga lume datorită frunzelor sale ovale care emană o aromă de lămâie când sunt strivite, roiniţa este o plantă de mare valoare pe timp de frig, iarna. Polifenolii pe care îi conţine sunt de mare folos împotriva virusurilor. Ceaiul de roiniţă este un excelent remediu în caz de răceală şi gripă, deoarece scade febra. Uleiul pe care roiniţa îl conţine calmează sistemul nervos.

Ghimbir

Toată lumea cunoaşte ghimirul care se găseşte sub formă de pudră la condimente sau ca o rădăcină la supermarket. Acesta conţine fenoli şi uleiuri care acţionează ca antiseptice şi antiinflamatoare pentru aparatul digestiv. Poate fi folosit ca remediu în caz de răceală şi gripă, împotriva tusei, a tulburărilor de stomac şi împotriva stărilor de vomă.

Aperitiv cu ghimbir:

Un aperitiv din ghimbir şi miere vă ajută să scăpaţi de febră şi acţionează ca un antiinflamator natural. Aveţi nevoie de o rădăcină de ghimbir proaspăt ras, sucul de la o lămâie şi 2-3 linguri de miere. Se amestecă ingredientele şi se ia o linguriţă de trei ori pe zi, după masă sau în timpul mesei. Preparatul se păstrează la rece în borcan închis 7-10 zile.

Bombiţe vitalizante:

Sunt o sursă de vitamine şi întăresc sistemul imunitar. Aveţi nevoie de cuişoare, ghimbir, cardamon, seminţe de susan, scorţişoară, cătină, busuioc, cimbru sau cimbrişor, salvie şi lemn dulce. Măcinaţi fin plantele cu o râşniţă şi amestecaţile cu miere până obţineţi o pastă. Modelaţi „bombiţe" pe care le puteţi pudra cu nucă sau nucă de cocos. Luaţi 3-5 bombiţe pe zi.

Ce produse găseşti în magazine

Ingredientele minune care te ajută să lupţi împotriva frigului pot fi găsite în compoziţia anumitor produse naturiste pe care le găseşti în farmacii dar şi în magazinele de tip Plafar.

Mai multe