Medicul Radu Zamfir, după tragedia aviatică din munţi: «Nu iau calmante»

31 ianuarie 2014 11:26   Național
Ultima actualizare:

La nici două săptămâni de la accidentul aviatic din munţii Apuseni, medicul Radu Zamfir s-a întors azi-dimineaţă de la Sibiu, unde a fost la o prelevare de organe. Chirurgul spune că cea mai bună metodă de a trece peste aceste momente grele este munca în spital.

Medicul Zamfir, alături de alţi trei chirurgi şi o asistentă, au plecat joi seară, la ora 21.00 spre Sibiu, cu o ambulanţă pentru a preleva organele de la un pacient în moarte cerebrală.

La ora 24.00, se pregăteau deja de operaţie. Şase ore a durat prelevarea, care a decurs normal.

În această dimineaţă, la ora 10.30, echipa de medici s-a întors cu ficatul prelevat la Institutul Fundeni din Bucureşti. Aici, treaba lor s-a încheiat, în sala de operaţii intrând o altă echipă de chirurgi pentru a face transplantul.

Dr. Radu Zamfir ne-a declarat că munca în spital este cea mai bună terapie pentru a trece peste tragedia petrecută în 20 ianuarie, în munţii Apuseni, când pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa. „Mi-am reluat activitatea într-o manieră alertă. Ieri, am avut o operaţie programată, apoi am fost anunţat că avem o prelevare de organe. Am plecat cu ambulanţa spre Sibiu. S-a pus problema de a pleca cu avionul, însă, în final coordonatorul de transplant a decis să plecăm cu ambulanţa. Nu pot să spun că n-am chiar nici o problemă în a zbura cu avionul, după ce s-a întâmplat. Ar fi puţin exagerat", a mărturisit dr. Zamfir.

Dr. Zamfir a făcut, în noaptea de joi spre vineri, prima prelevare de organe, de la accidentul aviatic din 20 ianuarie

Medicul a mai spus că proba revenirii lui, după accident, este tocmai faptul că şi-a reluat activitatea profesională. „Nu iau nici un fel de pastile sau de calmante", a mai declarat dr. Zamfir.

Specialistul a mai spus că vorbeşte zilnic cu ceilalţi trei medici care au supravieţuit accidentului aviatic, respectiv dr. Valentin Calu, dr. Cătălin Pivniceru şi dr. Sorin Ianceu. „Vorbim zilnic. S-au bucurat când au auzit că am fost la o prelevare de organe şi au spus că, atunci când vor putea, vor relua şi ei activitatea de prelevare", a încheiat dr. Zamfir.

Mai multe