Îngerul păzitor din «avionul morţii» a mai salvat o viaţă

31 ianuarie 2014 17:49   Național
Ultima actualizare:

La nici două săptămâni de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni, medicul Radu Zamfir (39 de ani) a intrat din nou în sala de operaţii, iar, în noaptea de joi spre vineri, a făcut prima prelevare de organe. A ascultat muzică în timpul intervenţiei, iar la întoarcerea în Capitală a declarat că munca în spital îl ajută să treacă peste suferinţă.

A trăit momente cumplite. Imagini de care, probabil, nu va scăpa niciodată. Medicul Radu Zamfir, unul din cei cinci supravieţuitori ai accidentului aviatic din Apuseni, şi-a adunat, însă, toate puterile şi s-a întors la munca lui din Institutul Fundeni. Luni, la fix o săptămână de la tragedie, a fost prima zi de serviciu, iar joi a şi intrat în sala de operaţii.

"Am avut o intervenţie care era programată", a declarat chirurgul. La scurt timp după ce a ieşit din sală, medicul a fost anunţat că la Sibiu există un pacient în moarte cerebrală, iar familia acestuia şi-a dat acordul pentru ca organele să-i fie prelevate.

Nici n-a stat pe gânduri! "Am început organizarea echipei şi a transportului. S-a pus şi problema deplasării cu avionul, însă, în final, coordonatorul de transplant a hotărât să mergem cu ambulanţa. Nu pot să spun că n-am chiar nici o problemă în a zbura cu avionul, după ce s-a întâmplat. Ar fi puţin exagerat", a mărturisit dr. Zamfir.

În jurul orei 21.00, medicii au plecat spre Sibiu, iar la miezul nopţii au intrat în sală pentru a preleva ficatul, rinichii, pancreasul şi ţesuturile, alături de colegii lor din Cluj. Şase ore a durat intervenţia, timp în care în sală s-au auzit acordurile unor melodii de jazz, aşa cum preferă medicul Zamfir să opereze. "Am avut emoţiile pe care le am înaintea oricărei operaţii", a adăugat dr. Zamfir. De altfel, colegii lui au spus că, în sala de operaţii, este neschimbat. Nici un tremur al mâinii, nici o trăsărire. Aceeaşi siguranţă ca la fiecare operaţie.

Medicul a ascultat jazz pe tot timpul operaţiei

La ieşire, dr. Andrei Nica, şeful echipei de prelevare ţesuturi, a declarat: "A lucrat impecabil! Şi foarte tehnic. Spre uimirea mea, foarte tehnic". Medicii au reuşit să preleveze ficatul, un rinichi şi ţesuturi. Restul organelor nu puteau fi transplantate.

Prof. dr. Irinel Popescu a dat detalii despre transplantul de ficat

Ieri dimineaţă, la ora 7.00, cu oboseala în oase, după o noapte de stat în picioare lângă masa de operaţii, medicii au plecat spre Bucureşti, cu ficatul salvator. Au ajuns la Fundeni în timp record, la ora 10.30, şi au predat organul echipei de chirurgi care aştepta să intre în sală pentru a efectua transplantul. Misiunea lor s-a încheiat aici şi, din fericire, totul a decurs bine.

"Îmi revin prin muncă, nu iau nici un fel de pastille sau calmante", ne-a dezvăluit dr Radu Zamfir secretul puterii sale de a trece peste tragedia din 20 ianuarie. Munca în spital este cea mai bună terapie.

Radu Zamfir a ajuns la Sibiu joi, la miezul nopţii

20 ianuarie. Un avion BN-2, cu şapte pasageri la bord (pilotul Adrian Iovan, copilotul Răzvan Petrescu, medicii Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru, Sorin Ianceu şi studenta Aurelia Ion) s-a prăbuşit în Munţii Apuseni, după ce pe aeronavă s-a depus gheaţă. Toţi erau în viaţă după prăbuşire. Deşi dr. Zamfir a sunat la 112 şi a comunicat coordonatele GPS, salvatorii au ajuns la ei după şase ore. Primii au fost nişte localnici din zonă. Din păcate, Adrian Iovan şi Aurelia Ion muriseră.

Prelevarea de organe s-a făcut de la un muncitor de 34 de ani, din Mediaş, care a suferit un accident la locul de muncă. El a fost, practic, strivit de nişte plăci de beton pe şantierul CFR, care face parte din Coridorul IV Paneuropean. Muncitorul ar fi alunecat şi s-ar fi sprijinit de o grindă din beton, ca să nu cadă. În momentul în care a fost împinsă, grinda s-a dezechilibrat şi a căzut peste bărbat, rănindu-l grav la cap. Ficatul a fost transplantat unei paciente de 45 de ani, care suferea de ciroză hepatică, starea ei fiind foarte gravă. Ea se afla pe lista de aşteptare pentru transplant hepatic de un an şi şase luni.

Cei trei medici răniţi în accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni şi care sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj sunt în stare bună şi vor fi externaţi săptămâna viitoare, a anunţat, ieri, managerul unităţii medicale clujene, Petru Şuşca. "Am veşti proaspete şi despre starea copilotului, care a fost operat astăzi (vineri - n.r.), operaţia a decurs bine. A fost o intervenţie chirurgicală la bazin, pentru fractură de şold drept", a spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj. El a precizat că intervenţia chirurgicală a durat patru ore şi că Răzvan Petrescu ar mai putea fi supus şi altor operaţii, decizia în acest sens urmând să fie luată de medici săptămâna viitoare. Localnicii au venit la spital şi ieri pentru a fi alături de cei pe care i-au salvat.

UPDATE VIDEO Medicul Radu Zamfir a prelevat organele unui donator aflat în moarte cerebrală

Medicul Radu Zamfir, după tragedia aviatică din munţi: «Nu iau calmante»

Medicul Radu Zamfir: «Fetiţa mea m-a ţinut în viaţă»

Mai multe