6 trucuri simple să înfrunţi gerul
Frisoane, mâini şi picioare reci, stare de disconfort general. Sunt simptome neplăcute care vin la pachet cu gerul de afară şi care îţi pot afecta activitatea zilnică. Poţi combate aceste probleme specifice sezonului rece punând în practică reţete pe cât de simple, pe atât de eficiente.Iată ce ne sfătuieşte Georgeta Ionică,farmacist DONA.
Când ajungi acasă sau înainte de a înfrunta temperaturile scăzute de afară, adoptă câteva metode pentru a te încălzi. Sunt mult mai benefice decât supraîncălzirea locuinţei, care favorizează scăderea imunităţii, uscarea mucoaselor, alergiile şi perturbă calitatea somnului. Iată ce ne sfătuieşte Georgeta Ionică, farmacist Dona.
Faceţi băi revigorante
O baie generală cu apă caldă (37-38˚C) dilată vasele mici de sânge şi, implicit, favorizează circulaţia sângelui în membre. Poţi adăuga plante antiseptice (frunze de viţă-de-vie roşie, eucalipt, nuc, cătină, brad, mesteacăn etc.), care purifică atmosfera şi eliberează căile respiratorii. Cât stai în cadă, fă un masaj uşor cu un burete vegetal. Elimină tensiunile musculare din ceafă şi spate, insistând pe aceste zone.
Încheie cu un duş călduţ, plimbând jetul de apă mai întâi pe coapse, apoi pe abdomen, bust, ceafă şi umeri (evitaţi picioarele în caz că aveţi probleme circulatorii).
Un atu în plus: esenţele. Un amestec excelent este cel de eucalipt, mentă, pin, niaouli, câte cinci picături din fiecare sortiment, la o cadă cu apă călduţă. Pe lângă faptul că un astfel de tratament ajută corpul să se încălzească mai uşor, aceste esenţe volatile conţin molecule ce penetrează epiderma şi ajută la prevenirea infecţiilor specifice sezonului rece.
Beţi ceaiuri calde
Nimic nu este mai bine-venit după ce ai îndurat frigul de afară ca o băutură caldă. Cele mai indicate sunt, fără îndoială, ceaiurile, care, pe lângă efectul de încălzire din inteior, ajută la calmarea tusei, atenuează simptomele de răceală sau gripă, înlătură durerile de gât şi facilitează respiraţia.
De mare ajutor: mierea. Într-o ceaşcă de infuzie fierbinte de afine adaugă o lingură de miere de conifere, o picătură de ulei esenţial de niaouli şi o picătură de ulei esenţial de cimbru. Bea două doze de ceai pe zi. Încearcă ceaiul de afine - sunt unele dintre cele mai importante surse de vitamina C naturală, element de o importanţă majoră în stimularea imunităţii.
Consumaţi alimente calorice
Dieta este la rându-i foarte importantă pentru a face mai bine faţă temperaturilor scăzute. Ca să te încălzeşti rapid, profită de supele fierbinţi: cele de pasăre cu legume, eventual cu puţină zeamă de lămâie şi însoţite de un căţel de usturoi, sunt ideale, având şi calitatea de a preveni instalarea răcelii.
De asemenea, câteva pătrăţele de ciocolată sau o ceaşcă de ciocolată lichidă asigură atât confortul fizic, cât mai ales cel psihic. La fel de bune sunt bananele, care conţin vitamine şi magneziu - un element indispensabil în combaterea stresului.
Prepară-ţi şi savurează salate de legume asezonate cu ulei din germeni de grâu: conţine cantităţi deloc de neglijat de vitamina E, care întăreşte organismul. Sfat: luaţi suplimentele nutritive. Dacă oboseala este pe cale să te doboare, nu ar strica să apelezi la ajutorul unor preparate cu multiminerale.
Magneziu, mangan, potasiu, fier, iod, zinc - iată elementele care te pot ajuta să-ţi regăseşti tonusul şi, totodată, să previi efectele unei alimentaţii grele, cum a fost cea de la finele anului.
Gama B-urilor este indicată la rându-i pentru creşterea nivelului energiei, iar vitamina C întăreşte sistemul imunitar, ajutându-te astfel să ţii la distanţă virozele respiratorii care fac ravagii în această perioadă.
Cea mai scăzută temperatură din ultimii 52 de ani, pentru 30 ianuarie, s-a înregistrat în oraşul Negreşti, judeţul Vaslui: -22˚C. La Darabani, în judeţul Botoşani, s-au înregistrat -20˚C, la Suceava, Botoşani şi Cotnari ieri noapte au fost -19˚C, iar la Bucureşti au fost -16˚C, la fel ca la Miercurea Ciuc, potrivit ANM.
Prognoza indică în continuare nopţi geroase, cel puţin până duminică, atunci când minimele vor coborî până la -17-18˚C. (M. Dohi)
Specialiştii de la Centrul European de Prognoze de la Reading, Anglia, ne oferă primele date despre ce ne aşteaptă în următoarele trei luni.
FEBRUARIE. Începe cu temperaturi extrem de scăzute, în special în est şi sud-est. În 4 -7 februarie, se estimează o scădere accentuată a temperaturilor. Din 10 februarie, vor creşte, până la valori apropiate de cele normale. Precipitaţiile vor fi abundente în nordul, centrul şi vestul ţării, unde se prognozează în jur de 60 l/mp.
MARTIE. Primăvara va întârzia în nordul şi centrul ţării, unde temperaturile vor fi mai scăzute. În sud şi sud-est, valorile vor fi mai mari decât ar fi normal. Precipitaţiile vor fi în exces, până la 100 l/mp în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia Dobrogei.
APRILIE. Temperaturile vor rămâne mici în nordul şi centrul ţării, unde şi precipitaţiile vor fi peste 60 l/mp. Dar în Banat, sudul Olteniei, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei vor fi zile mai călduroase. (M. Dohi)