6.000 de deţinuţi vor putea cere eliberarea condiţionată

2 februarie 2014 17:23   Național
Ultima actualizare:

Judecătorii lucrează pe bandă rulantă la cererile de eliberare depuse de puşcăriaşii care vor în libertate. Circa 6.000 de condamnaţi ar putea cere eliberarea condiţionată, printre care şi nume grele din politică sau afaceri.

Noul Cod penal, care a intrat în vigoare sâmbătă 1 februarie, dă posibilitatea eliberării mai devreme sau diminuării pedepselor, scrie Mediafax. Comisii mixte, speciale, au analizat deja circa 32.000 de dosare şi au apreciat că 400 de condamnaţi ar putea fi eliberaţi imediat. Primii au ieşit chiar sâmbătă, printre care prostituate şi hoţi „găinari".

Iată alte noutăţi:

- din închisori nu iese orice condamnat, în nici un caz recidiviştii, ci doar cei care primesc avizul acestor comisii. De la caz la caz, se va putea lua măsura reducerii pedepsei, a înlocuirii pedepsei închisorii.

- au fost introduse instituţia zilelor-amendă, arestarea la domiciliu, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, precum şi eliminarea pedepselor pentru minori şi înlocuirea cu măsuri educative. Mai prevede micşorarea unor pedepse. De pildă, furtul şi înşelăciunea care, până acum erau pedepsite până la 12 ani, vor fi încadrate până la 3 ani închisoare.

- este interzis avortul în alte condiţii decât cele medicale, dar acum este incriminată şi fapta de vătămare corporală a fătului. Intrarea în vigoare a codurilor penale reprezintă îndeplinirea angajamentului României faţă de UE şi respectă cerinţele CEDO.

Mai multe