Viorel Motoi, fiul mamei Omida, a fost eliberat de trei zile: «Nu am voie să ies din curte 6 luni»

16 februarie 2014 16:41   Național
Ultima actualizare:

România a intrat în era arestului la domiciliu. Mai multe persoane reţinute preventiv au schimbat celula cu propria locuinţă. Stau închise în casă şi visează la ziua când vor avea voie să facă orice le trece prin cap. Printre ei se află şi Viorel Motoi. Iată cum îşi petrece el o zi din viaţă!

Primii arestaţi la domiciliu au ajuns, deja, la casele lor şi încearcă să se acomodeze cu noul statut. Printre ei, şi Viorel Motoi (53 de ani), fiul vestitei ghicitoare mama Omida, un lider important al romilor. Bărbatul a ieşit pe poarta Penitenciarului Rahova vineri seară, după trei luni de arest preventiv. L-au aşteptat, cu lacrimi în ochi, soţia, dar şi cei zece copii ai săi. Noi i-am făcut o vizită, ieri, la prânz, la locuinţa sa din Bucureşti.

Vicepreşedintele Staborului este la curent cu ştirile. Zilnic, citeşte presa

L-am găsit în curte. Stătea, împreună cu familia la masă. Ne-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze, dornic să primească musafiri. „Nimic nu e mai sfânt ca libertatea. Chiar dacă stau în casă, sunt alături de cei dragi. Le mulţumesc judecătorilor de la Buftea că mi-au, demonstrat, ca reprezentant al etniei, că puterile sunt separte în stat şi că se aplică legea aşa cum trebuie. Poliţiştii de le Secţia 9, de care aparţine, au venit sâmbătă la mine şi mi-au adus la cunoştinţă obligaţiile şi drepturile pe care le am. Nu am voie să părăsesc perimetrul curţii, decât atunci când sunt chemat de organele de cercetare, şi pot vorbi la telefon", ne-a mărturisit, fericit, Viorel Motoi.

Se uită la televizor şi se relaxează în vârful patului

La serviciu nu are voie să se ducă, deşi el este mediator de conflicte şi vicepreşedintele Staborului ţigănesc. Îşi umple timpul, însă, cu treburi casnice. Dă zăpada din curte, taie lemne, se joacă cu copiii, iar după-amiază se urcă în vârful patului şi se uită la televizor.

Joacă „Piticot” cu cei mici

„Aşa arată o zi de-a mea închis în casă. Dar, nu mă plâng. În puşcările sunt condiţii mizerabile. E jale. Deţinuţii fac baie de două ori pe săptămână, iar lenjerie, perne şi pijamale nu ai dacă nu vii cu ele de acasă. Cel mai bun lucru pentru mine a fost că l-am întâlnit, în arestul Poliţiei Capitalei, pe doctorul de acolo. Am hepatita C şi diabet, iar el m-a tratat ca pe un om, nu ca pe un puşcăriaş", povesteşte Viorel. Liderul romilor poate sta închis în casă până la şase luni, după care va primi sentinţa definitivă. Fie va fi condamnat şi se va întoarce după gratii, fie i se va reda libertatea. Acesta era arestat preventiv pentru tăinuire şi şantaj.

335 de persoane au ieşit de după gratii, în urma noului Cod penal

În perioada 1- 14 februarie, au fost dispuse, la nivel naţional, măsuri preventive, în conformitate cu prevederile noului Cod de procedură penală, faţă de 335 de persoane, anunţă Poliţia Română. Dintre acestea, 24 sunt arestate la domiciliu, 301 sunt eliberate sub control judiciar şi alte 10 pe cauţiune. Pentru evidenţa acestora a fost dezvoltată o aplicaţie informatică.

AUDIO Cristian Cioacă începe luni serviciul la Poliţia Piteşti!

Mai multe