Părerea psihologului în cazul fetei fugite de acasă: «Nu-i recomand Iuliei să meargă imediat la şcoală»
Specialistul Click!, psiholog Mihaela Vintilă ne-a vorbit despre situaţiei elevei fugite de-acasă. Dacă la unii tineri „crizele adolescenţei" se manifestă printr-o îmbrăcăminte mai ciudată, muzica pe care o ascultă, cercei în urechi, tatuaje sau, mai grav, prin alcool şi anturaje dubioase, Iulia s-a refugiat în religie.
Potrivit psihologului Click! Mihaela Vintilă, cauzele sunt mai multe: „Poate a avut o dezamăgire sentimentală şi, raportată la situaţia de acasă, unde părinţii sunt despărţiţi, a afecta-o foarte mult, a fost dezamăgită. Apoi, copiii reuşesc să comunice foarte bine pe orizontală, cu cei de vârsta lor. Poate ea nu are un grup de prieteni sau a fost dezamăgită şi la acest capitol. Probabil nici acasă nu a primit susţinerea de care avea nevoie. Dacă mai adăugăm şi efortul mare pe care îl implică învăţatul şi stresul de la şcoală, ea fiind o elevă olimpică, putem trage nişte concluzii. Toate acestea i-au provocat nişte derapaje comportamentale, ea a acumulat nişte frici, emoţii negative pe care nu a reuşit să le gestioneze. Astfel, şi-a căutat refugiul în religie şi a evadat", explică Mihaela Vintilă.
Părinţii nu trebuie să o certe că a fugit de acasă, ci să o încurajeze, să-i redea încrederea în ea, să o facă să se simtă iubită şi ocrotită în sânul familiei. Cu siguranţă experienţa aceasta nu a fost una tocmai fericită pentru ea, a văzut că nu i-a fost bine singură în lumea largă şi nu a găsit răspuns la întrebările ei. Perioada care va urma nu va fi una uşoară.
Eleva care în ultimele zile a pus pe jar o ţară întreagă va fi, cu siguranţă, supusă unui alt tip de presiune socială - toţi se vor uita la ea, îi vor pune întrebări. Nu ar strica să lipsească de la şcoală o săptămână, să se mai liniştească, recomandă specialistul. „Dacă lipseşte 5 zile nu e o problemă. În această perioadă, părinţii ar fi bine să se poarte frumos cu ea, să o scoată la plimbare, să aibă activităţi care să o binedispună. În acelaşi timp, e bine să facă nişte cercetări, atât la şcoală, printre profesori şi în grupul ei de prieteni, cât şi la biserică. Le recomand să ia legătura cu duhovnicul şi să vadă ce fel de om e, dacă nu cumva el are nişte derapaje, dacă poate fi de încredere, astfel încât să decidă dacă Iulia mai poate merge sau nu la el. Tind să cred că vor alege ultima variantă", mai spune psihologul.
Aceasta este mănăstirea unde a stat Iulia Ionescu! Stareţul: «Îmi pare rău c-am păcălit Poliţia»
Spovedania duhovnicului Iuliei Ionescu: «Trimitea sute de mailuri»
Eleva dispărută fugise la mănăstire! Cum a fost identificată Iulia Ionescu