Spovedania duhovnicului Iuliei Ionescu: «Trimitea sute de mailuri»

16 februarie 2014 18:49   Național
Ultima actualizare:

Preotul Visarion Alexa a relatat părintelui Eugen Tănăsescu, blogger „Adevărul", încercările care au caracterizat, încă de la început, relaţia sa de duhovnic cu fiica spirituală Iulia Ionescu. Adolescenta de 15 ani, elevă eminentă la Colegiul „Sfântul Sava" din Bucureşti, a dispărut miercuri de acasă şi a revenit sâmbătă seara, după o călătorie la mănăstirile din nordul Moldovei.

Părintele Visarion Alexa a mărturisit că primul semnal de alarmă referitor la Iulia a apărut în urmă cu trei ani. În acea perioadă, fata descoperise pe internet mai multe site-uri care anunţau iminenţa Apocalipsei. Ideea sfârşitului lumii a început să o preocupe atât de tare, încât bunica ei, femeie foarte credincioasă, a luat decizia de a o duce la preotul Visarion, pentru a-i alunga temerea. La duhovnic, Iulia a mers însoţită, iar părintele i-a explicat conform Bibliei ce este în realitatea Apocalipsa. Preotul a liniştit fata, spunându-i să nu mai dea crezare alarmelor propagate de falşi profeţi.

După ce a primit informaţiile, Iulia a părut că s-a lămurit despre subiect. A rămas oricum stabilit ca orice întrebare mai are să o adreseze preotului. Pentru a ţine legătura mai uşor, chiar şi când nu vine ea la biserică, părintele i-a dat Iuliei adresa sa de e-mail.

Iar mailurile nu au întârziat să apară. Cu sutele. La vârsta pubertăţii, Iulia vorbea despre viaţa monahală, pe care o vedea ca pe un refugiu din lume. Vorbea despre dorinţa de a pleca la mănăstire, fără să specifice un loc anume unde să se retragă. „Gândurile de a pleca nu îi dădeau pace, având permanent discuţii cu părintele Visarion pe această temă. Au fost sute de e-mailuri în aceşti trei ani, în care tot discutau. Unele mailuri erau scrise de fată la cererea mamei, în speranţa de a o lămuri", arată părintele Tănăsescu.

Duhovnicul a anunţat familia despre ideile Iuliei, mai ales despre intenţia ei de a pleca de acasă la mănăstire. Părintele Visarion spune că a discutat cu persoanele implicate în creşterea copilei: mama şi bunica. Părinţii Iuliei sunt despărţiţi, iar tatăl nu este prezent în viaţa fetei sale.

Auzind ce îi trece copilei prin cap, mama a luat decizia de a o duce la psiholog şi la psihiatru. Verdictul specialiştilor, după consult, a fost de natură a calma spiritele: „Iulia este bine". Fata pare mai matură decât o arată vârsta. „Deşi are doar 15 ani, Iulia pare mai matură, după opinia părintelui, cam la 18 -19 ani", relatează preotul Tănăsescu.

Duhovnicul a dejucat o primă tentativă a Iuliei de a pleca de acasă, încă de acum 3 ani. Dar gândurile de acest fel n-au părăsit-o niciodată pe fată. La începutul anului, într-un mail, Iulia îşi anunţa părintele că n-a renunţat la intenţia ei de a se duce la mănăstire. El a sfătuit-o să îşi termine şcoala mai întâi, apoi să hotărască felul în care vrea să trăiască. Iulia a părut că acceptă acest argument şi n-a mai adus plecarea în discuţie. Putea fi încă o fază în care cădea de acord cu duhovnicul asupra unui aspect, ca apoi să revină cu alte întrebări pe aceeaşi temă. „Tentaţia de a fi «fiică risipitoare» a învins totuşi, în cazul Iuliei. Coincidenţă sau nu, Biserica Ortodoxă a serbat duminică Pilda Întoarcerii Fiului Risipitor", arată părintele Eugen Tănăsescu.

Părintele Visarion Alexa îşi recunoaşte un eşec în misiunea de duhovnic. Motivul: faptul că n-a reuşit s-o convingă pe Iulia să renunţe la ideea de a pleca de acasă. „Îşi asumă, într-un fel, faptul că a eşuat de a ajunge la inima Iuliei, spre a o determina să înţeleagă că locul ei este acasă, lângă familia ei", precizează părintele Eugen Tănăsescu.

Mănăstirea ctitorită de ÎPS Teodosie: „Iulia n-a fost aici"

Ipoteza că Iulia Ionescu a poposit la mănăstirea de maici „Acoperământul Maicii Domnului" din satul Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, judeţul Suceava, este negată de monahii de acolo, dar şi de reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Tomisului. Lăcaşul de cult este ctitorit de ÎPS Teodosie, conducătorul Bisericii tomitane, care a construit mănăstirea pe locul casei sale părinteşti. „Dacă se caza la mănăstire, cei de acolo ar fi ştiut, ar fi văzut-o. Aveau poza ei şi ar fi anunţat imediat dacă fata apărea la mănăstire", spun teologii Arhiepiscopiei Tomisului.

Mănăstirea este un complex monahal impunător, care a funcţionat ca metoc (un fel de „sucursală") al Arhiepiscopiei Tomisului. De trei ani, lăcaşul aparţine Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, dar a rămas ctitoria de suflet a lui ÎPS Teodosie. Monahii descriu mănăstirea ca fiind un loc de ocrotire a celor care poposesc aici. „Frumuseţea plaiurilor bucovinene a fost înnobilată de un ansamblu monahal ce-si înalţă silueta rugătoare drept sprijin pentru ca Acoperământul Maicii Domnului să se aştearnă şi să-i ocrotească pe cei ce locuiesc, pe cei ce poposesc sau pe cei ce sunt pomeniţi în rugăciunea neîncetată şi smerită a maicilor", se arată pe site-ul mănăstirii Dorna Arini.

Pelerinii se pot caza aici, fie în chilii (caz în care stareţa ştie exact cine înnoptează la mănăstire), fie în casa de oaspeţi care funcţionează în regim turistic.

Coincidenţă, o delegaţie a Arhiepiscopiei Sucevei a venit duminică la Constanţa. Ierarhii au adus în dar moaștele Sfântului Luca al Crimeei, odoare ce vor fi donate bisericii „Sfântul Teodor Tiron", al cărui hram este celebrat la 17 februarie.

Aceasta este mănăstirea unde a stat Iulia Ionescu! Stareţul: «Îmi pare rău c-am păcălit Poliţia»

Părerea psihologului în cazul fetei fugite de acasă: «Nu-i recomand Iuliei să meargă imediat la şcoală»

Primele declaraţii ale duhovnicului Iuliei Ionescu, acuzat că i-a dat sfaturi nepotrivite fetei

Eleva dispărută din Bucureşti a fost găsită într-un tren. Iulia a ajuns acasă. Primele declaraţii oficiale

Şeful de tren: Eleva dispărută a fost la gara din Suceava cu un călugăr, dar a urcat singură în tren

Mai multe