Uite ce a făcut Iulia de când a fugit de acasă

17 februarie 2014 18:48   Național
Ultima actualizare:

Fuga Iuliei a ţinut pe jar o ţară întreagă. A lipsit de acasă 83 de ore, timp în care părinţii disperaţi au alertat tot ce mişcă: jurnalişti, poliţişti, taximetrişti, ceferişti, preoţi. Reporterii Click! au pus cap la cap declaraţiile Iuliei şi ale celor care au văzut-o în cele trei zile şi au reuşit să refacă traseul parcurs de fata de 15 ani.

1.016 km a mers Iulia singură-singurică în drumul ei spre sihăstrie. După ce s-a despărţit de mama ei, miercuri la ora 12.30, în loc să se ducă cu autobuzul spre Colegiul Sf. Sava, eleva a plecat de la staţia de metrou Eroilor spre Kogălniceanu, unde s-a oprit la primul amanet.

Şi-a lăsat acolo telefonul şi lănţişorul de aur şi, cu banii obţinuţi, a luat un microbuz spre Târgu Neamţ. Astfel a ajuns la Mănăstirile de măicuţe Văratec şi Agapia, unde şi-a petrecut nopţile de miercuri şi joi. Vâlva făcută în urma dispariţiei ei a gonit-o de aici şi a vrut să plece pe jos spre Mănăstirea Dorna Arini, din judeţul Suceava. Pe drum s-a întâlnit cu o măicuţă şi un călugăr care erau, de asemenea, în pelerinaj.

Călugărul avea maşină şi a luat-o şi pe Iulia ca pasager. Un telefon primit de călugăr i-a făcut să se abată din drum. Cineva le-a recomandat să-l caute pe părintele Ioan, stareţul Sihăstriei Rarăului, despre care se spune că are har. Fata de 15 ani a ajuns vineri seara la Mănăstirea Sihăstria Rarăului, situată în vârf de munte lângă Câmpulung Moldovenesc.

Este cale de 8 kilometri pe teren accidentat şi se fac circa 25 minute cu maşina. Iulia a nimerit în timpul slujbei de priveghere, care a durat de la ora 19 până la ora 22.30. A asistat la ritual, apoi a aşteptat să-i vină rândul la spovedanie.Stareţul mănăstirii a ascultat-o şi a sfătuit-o ca a doua zi să plece acasă.

L-a chemat pe călugărul care conduce maşina mănăstirii şi i-a trasat sarcina de a o duce pe Iulia dimineaţă la gară, să ia trenul spre Bucureşti. Pentru că era deja foarte târziu, fata a fost lăsată să înnopteze la mănăstire.

Monahii spun că este o practică foarte obişnuită, lăcaşul de cult având 230 locuri de cazare. Iulia a dormit în noaptea de vineri spre sâmbătă alături de trei măicuţe:  două măicuţe de la Mănăstirea Petru Vodă, iar cea de-a treia  a fost măicuţa care venise cu Iulia. Dimineaţa, mănăstirea a intrat în programul obişnuit. Stareţul a intrat din nou la slujbă, pentru a oficia Sfânta Liturghie, iar călugărul-şofer a luat-o pe Iulia să o ducă la gară, la Suceava.

Distanţa dintre Suceava şi Câmpulung Moldovenesc este de 70 kilometri, pe care au parcurs-o cu Dacia-papuc a mănăstirii. La Gara Suceava, călugărul i-a cumpărat Iuliei bilet, din banii lui, pentru Bucureşti. Trenul în care a urcat-o pe Iulia efectua o cursă internaţională Moscova - Bucureşti - Sofia. Călugărul i-a împrumutat Iuliei telefonul lui, pentru ca ea să-i trimită mamei sale mesajul că se întoarce acasă. Aşa au localizat-o poliţiştii. Ei au urcat în trenul internaţional, sub acoperire, şi au convins-o să coboare cu ei la Focşani. De aici au adus-o la Bucureşti cu maşina.

Fata era îmbrăcată cu hainele ei, iar de veşminte monahale nici nu poate fi vorba - susţin călugării. „Avea un pulover negru, lung, de lână. Cu el venise. Nu i-am dat nici un fel de straie, acestea se primesc doar în cadrul unui ceremonial", spun aceştia.

Fata s-a confesat stareţului de la Sihăstria Rarăului. „Eu nu am ştiut cine este. Ea a venit vineri seară la spovedit. A ajuns după ce s-a înserat şi a aşteptat un timp pe hol, împreună cu alţi solicitanţi, până când i-a venit rândul. Am aflat că este din Bucureşti şi că nu are 16 ani împliniţi. A vrut să se spovedească. Mi-a spus că ar vrea să meargă la o mănăstire, să-L slujească pe Dumnezeu. Am aflat că este la şcoală, în clasa a IX-a şi că are note foarte mari. Era foarte stresată, cu depresie. Nu ştiu starea ei sufletească, cum s-a împăcat cu familia. Mi-a spus că a plecat fără ştirea mamei, care este singură, despărţită de soţ. Am sfătuit-o să meargă să-şi termine şcoala", ne-a spus stareţul Ioan Larion Neagoe.

Şeful trenului în care a fost găsită Iulia Ionescu a fost audiat la Suceava

Aceasta este mănăstirea unde a stat Iulia Ionescu! Stareţul: «Îmi pare rău c-am păcălit Poliţia»

Mai multe